Staropolski żur

Przepisy na Wielkanoc - pyszny żurek wielkanocny. Przygotowanie: 20 minut Gotowanie: 55 minut Porcja: 330 kcal Składniki na 8 porcji

Zupyżurekdania mięsne

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
330 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 199 głosów)

Składniki:

  • 40 dag włoszczyzny
  • 2 grzyby suszone
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 20 dag wędzonego boczku
  • 20 dag białej kiełbasy
  • 8 jajek przepiórczych
  • 2 liście laurowe
  • 6 ziaren ziela angielskiego
  • 1/2 l kwasu na żur
  • łyżka smalcu
  • majeranek
  • natka pietruszki
  • sól
  • świeżo mielony pieprz

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Włoszczyznę obrać, umyć, dość grubo pokroić. Grzyby namoczyć, osączyć, pokroić w paski. Cebule obrać i pokroić w kostkę, czosnek obrać, rozetrzeć z solą. Boczek pokroić w paski, kiełbasę w plasterki. Jajka ugotować na twardo, obrać, przekroić na połówki.
  • Włoszczyznę zalać zimną wodą, dodać pokrojone grzyby, pieprz, sól, liście laurowe i ziele angielskie. Gotować pod przykryciem około 35 min. Wywar przecedzić. Grzyby włożyć z powrotem.
  • Boczek i kiełbasę podsmażyć na smalcu wraz z majerankiem i cebulą. Wszystko dodać do wywaru, gotować jeszcze ok. 10 minut. Wlać kiszony żur, dodać roztarty czosnek. Gotować jeszcze ok. 10 minut. Podawać z jajkami i natką.
  • Dla ambitnej gospodyni
  • Kiszenie żuru
  • Szklankę mąki żytniej zalać taką ilością gorącej wody, aby powstało luźne ciasto (ok. 1,5 szklanki). Ostudzić. Do masy dolać 2 szklanki ciepłej wody, włożyć skórkę razowego chleba, 2 ząbki czosnku i zamieszać. Zakwas przelać do dużego słoja lub kamiennego garnka, przykryć gazą, obwiązać sznurkiem, odstawić na 2–3 dni w ciepłe, ciemne miejsce. Można go wówczas przelać do wyparzonych butelek, szczelnie zakorkować i przechowywać w chłodnym miejscu nawet do dwóch tygodni.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 330

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy