Śledzie po japońsku

Ładnie się prezentują i każdy znajdzie w nich coś dla siebie :)

Przekąski

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 185 głosów)

Składniki:

  • 6 matiasów
  • 6 jajek
  • 50 dkg pieczarek
  • 1 puszka groszku
  • 2 cebule
  • 5 ogórków kiszonych
  • 3 łyżki majonezu
  • 1 łyżeczka musztardy
  • sól, pieprz
  • natka i papryka konserwowa do dekoracji

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Śledzie wymoczyć, tak aby nie były zbyt słone.
  • Jajka ugotować na twardo. Pieczarki pokroić drobno i wrzucić na 5 minut na osolony wrzątek. Odcedzić, a jak ostygną odcisnąć. Cebulę pokroić w drobną kostkę i przelać wrzątkiem. Ogórki pokroić w kostkę i odcisnąć. Wszystkie składniki, poza jajkami, wymieszać z majonezem i musztardą i doprawić sola i pieprzem.
  • Śledzie wyjąć z zalewy i rozłożyć na półmisku. Na każdym położyć połówkę jajka i przykryć sałatką. Udekorować wg uznania. Smacznego :)

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy