Serowe oponki

Przygotowanie: 30 minut Sztuka: 245 kcal

Deseryoponki

Czas przygotowania:
30 min.
Kalorie:
245 kcal
Ocena:

(średnia 4.49 z 178 głosów)

Składniki:

  • 1/2 kg twarogu
  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • 10 dag margaryny (1/2 kostki)
  • 3 jajka
  • opakowanie cukru wanilinowego
  • 1 i 1/2 łyżeczki spirytusu lub octu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • smalec lub olej do smażenia
  • szklanka cukru pudru
  • 2 łyżki soku z cytryny

Okazje:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • ■ Margarynę posiekać z twarogiem i mąką, wbić jajka, dodać cukier wanilinowy, sodę i spirytus, zagnieść gładkie ciasto.
  • ■ Ciasto cienko rozwałkować, szklanką wyciąć krążki. W środku każdego wyciąć dziurkę (np. kieliszkiem lub zakrętką od butelki).
  • ■ Smalec lub olej rozgrzać w garnku, partiami smażyć oponki z obu stron na rumiano. Osączyć.
  • ■ Cukier puder utrzeć z sokiem cytrynowym i niewielką ilością wody, polać oponki.
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!

Kalorie: 245

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy