Zapiekanka z makaronem i kalafiorem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wykonanie:
Kalafior dzielimy na mniejsze różyczki i gotujemy al dente w osolonej wodzie, podobnie robimy z makaronem. Odcedzamy. Warstwami układamy w naczyniu żaroodpornym.
Por kroimy w talarki i podsmażamy na oliwie, dolewamy odrobinę wody, dodajemy zmiażdżony czosnek i chwilę dusimy.
Nagrzewamy piekarnik do 180 stopni C.
Wykonanie sosu:
W garnku rozpuszczamy masło, posypujemy mąką i szybko łączymy składniki. Stopniowo wlewamy mleko i szybko mieszamy aż sos zgęstnieje. Dodajemy łyżkę musztardy, wlewamy pozostałą część mleka i ponownie, mieszamy. Sos zagotowujemy do uzyskania lejącej konsystencji (w trakcie zapiekania sos zgęstnieje). Zdejmujemy z ognia wrzucamy wcześniej podsmażony por, przyprawiamy do smaku otartą gałką muszkatołową, solą i pieprz.
Sosem polewamy kalafior i makaron, posypujemy potartym serem, wkładamy do piekarnika. Zapiekamy przez 20 – 25 minut.
Komentarze