SERNIK RZESZOWSKI

Ocena:

4.41 (201)

  • 2 godz. 0 min.
SERNIK Z ORZECHAMI I JABLKAMI

Składniki:

  • CIASTO
  • 3/4 MARGARYNY
  • 2,5 SZKL MAKI
  • 0,5 SZKL CUKRU
  • 2 ŻÓŁTKA
  • 1 CAŁE JAJKO
  • 2 ŁYZECZKI PROSZ,DO PIECZ
  • MASA ORZECHOWA
  • 30 DAG ZMILONYCH ORZECHOW
  • 1 SZKL MLEKA
  • 1 SZKL CUKRU
  • MASA SEROWA
  • 1 KG ZMILONEGO SERA
  • 0,5 MARGARYNY
  • 1 SZKL CUKRU
  • 4 JAJKA+ 2 BIALKA Z CIASTA
  • 1 BUDYN SMIETANKOWY
  • 3/4 SZKL MLEKA
  • MASA JABŁKOWA
  • 70 DAG JABLEK
  • 3/4 SZKL CUKRU1 GALARETKA CYTRYNOWA

Sernik rzeszowski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • CIASTO
  • Wszystkie skladniki zagniesc razem,podzielic na dwie czesci,Rozwalkowac na cienkie placki.Pierwszy upiec sam,wystudzic.Drugi wylozyc na spod blaszki.
  • MASA ORZECHOWA
  • orzechy zalac goracym mlekiem wymieszanym z cukrem i odlożyc na 1,5-2 godz,najlepiej zrobic to wczesniej.
  • MASA SEROWA
  • margaryne utrzec z cukrem i żółtkami,dodawac po troszke sera i dobrze utrzec,Budyn rozpuscic w mleku,wlac do masy i dokladnie utrzec,Dodac ubite na sztywno bialka i delikatnie wymieszac.
  • na surowe ciasto w blaszce wylozyc mase orzechowa,wyrownac powierzchnie.Na to wylożyc mase serowa, wstawic do piekarnika i piec ok 45-50 min w temp 180 stopni z termoobiegiem.Po wyjeciu ciasto wystudzic.
  • W tym czasie przygotowac mase z jablek
  • MASA Z JABLEK
  • jablka obrac i zetrzec na tarce,wlozyc do rondelka i chwile podsmazyc z cukrem na malym ogniu.Wsypac sucha galaretke i wymieszac,zostawic do wystygniecia
  • PRZELOZENIE CIASTA
  • na upieczony sernik wylożyc mase z jabek,przykryc wczesniej upieczonym kruchym plackiem i lekko docisnac.Wierzch ciasta udekorowc polewa z czekolady
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne