Sernik rzeszowski - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
CIASTO
Wszystkie skladniki zagniesc razem,podzielic na dwie czesci,Rozwalkowac na cienkie placki.Pierwszy upiec sam,wystudzic.Drugi wylozyc na spod blaszki.
MASA ORZECHOWA
orzechy zalac goracym mlekiem wymieszanym z cukrem i odlożyc na 1,5-2 godz,najlepiej zrobic to wczesniej.
MASA SEROWA
margaryne utrzec z cukrem i żółtkami,dodawac po troszke sera i dobrze utrzec,Budyn rozpuscic w mleku,wlac do masy i dokladnie utrzec,Dodac ubite na sztywno bialka i delikatnie wymieszac.
na surowe ciasto w blaszce wylozyc mase orzechowa,wyrownac powierzchnie.Na to wylożyc mase serowa, wstawic do piekarnika i piec ok 45-50 min w temp 180 stopni z termoobiegiem.Po wyjeciu ciasto wystudzic.
W tym czasie przygotowac mase z jablek
MASA Z JABLEK
jablka obrac i zetrzec na tarce,wlozyc do rondelka i chwile podsmazyc z cukrem na malym ogniu.Wsypac sucha galaretke i wymieszac,zostawic do wystygniecia
PRZELOZENIE CIASTA
na upieczony sernik wylożyc mase z jabek,przykryc wczesniej upieczonym kruchym plackiem i lekko docisnac.Wierzch ciasta udekorowc polewa z czekolady