1 + 2/3 szklanki pokruszonych ciasteczek z mąki razowej,
5 łyżek cukru,
5 łyżek masła,
90 g cytrynowej galaretki w proszku,
1 szklanka gotującej się wody,
pół kilograma białego sera do serników,
łyżeczka waniliowego ekstraktu, pół szklanki cukru,
1 szklanka bitej śmietany,
1 puszka (480g) mandarynek w puszce,
2 łyżki soku cytrynowego,
2 łyżeczki żelatyny w proszku.
Sernik z mandarynkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Wymieszać ciasteczka, cukier i masło. Otrzymaną masą wyłożyć formę o średnicy 22 cm i i piec przez 8 minut w temperaturze 175 stopni. Wyjąć z piekarnika i ochłodzić. Rozpuścić galaretkę w wodzie. Ostrożnie wystudzić tak aby galaretką się kompletnie nie ścięła. Wymieszać ser, pół szklanki cukru, i ekstrakt z wanilii. Kiedy galaretka zetnie się w połowie wymieszać z masą serową. Dodać ubitą śmietanę. Całość delikatnie wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód ciasteczkowy. Schładzać przez godzinę. Osączyć mandarynki zostawiając pół szklanki soku. Dodać sok z cytryny i rozpuszczoną żelatynę. Schłodzić. Mandarynki wyłożyć na masę serową, a na nie wykładać galaretkę mandarynkową. Dobrze schłodzić i podawać.
Nasz blog kulinarny: Kuchnia Ireny i Andrzeja - http://grumko.blox.pl