Sernik z mandarynkami

Ocena:

4.52 (172)

  • 2 godz. 0 min.
  • dla 8 osób
Przepis z kuchni islandzkiej

Składniki:

  • 1 + 2/3 szklanki pokruszonych ciasteczek z mąki razowej,
  • 5 łyżek cukru,
  • 5 łyżek masła,
  • 90 g cytrynowej galaretki w proszku,
  • 1 szklanka gotującej się wody,
  • pół kilograma białego sera do serników,
  • łyżeczka waniliowego ekstraktu, pół szklanki cukru,
  • 1 szklanka bitej śmietany,
  • 1 puszka (480g) mandarynek w puszce,
  • 2 łyżki soku cytrynowego,
  • 2 łyżeczki żelatyny w proszku.

Sernik z mandarynkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wymieszać ciasteczka, cukier i masło. Otrzymaną masą wyłożyć formę o średnicy 22 cm i i piec przez 8 minut w temperaturze 175 stopni. Wyjąć z piekarnika i ochłodzić. Rozpuścić galaretkę w wodzie. Ostrożnie wystudzić tak aby galaretką się kompletnie nie ścięła. Wymieszać ser, pół szklanki cukru, i ekstrakt z wanilii. Kiedy galaretka zetnie się w połowie wymieszać z masą serową. Dodać ubitą śmietanę. Całość delikatnie wymieszać i wyłożyć na podpieczony spód ciasteczkowy. Schładzać przez godzinę. Osączyć mandarynki zostawiając pół szklanki soku. Dodać sok z cytryny i rozpuszczoną żelatynę. Schłodzić. Mandarynki wyłożyć na masę serową, a na nie wykładać galaretkę mandarynkową. Dobrze schłodzić i podawać.
  • Nasz blog kulinarny: Kuchnia Ireny i Andrzeja - http://grumko.blox.pl
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne