Schab z porem

Plastry schabu nadziewane porem i serem camembert w sosie śmietanowym.

Dodany przez:

Schab z porem

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 3 z 1 głosów)

Składniki

  • 4 plastry schabu bez kości
  • 1 młody por (biała część)
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 100 g sera camembert
  • olej do smażenia
  • 2 szklanki wody
  • 1 cebula
  • 2 kostki mięsne
  • 200 g śmietany 18 %
  • 1 łyżka mąki pszennej
  • przyprawa uniwersalna - wg uznania
  • 4 łyżeczki przyprawy do wieprzowiny

Przygotowanie

  1. Każdy plaster schabu cienko rozbić tłuczkiem, a następnie oprószyć solą i pieprzem. Por dokładnie oczyścić i przekroić wzdłuż na pół. Każdą połówkę pora przekroić jeszcze raz na pół, na 2 krótsze kawałki każdą. (Jeżeli użyjemy starszego pora, dobrze go wcześnie trochę podgotować). Na każdym plastrze mięsa ułożyć po kawałku pora i po kawałku sera camembert. Plastry mięsa złożyć na pół i zabezpieczyć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać kilka łyżek oleju. Na rozgrzany tłuszcz kłaść nadziane mięso i posypać przyprawą do wieprzowiny. Mięso zrumienić mocno z obu stron. Do zrumienionego mięsa dodać pokrojoną w kostkę cebulę i zrumienić ją. Dodać kostki mięsne, wlać wodę. Wszystko dusić pod przykryciem kilka minut. Do śmietany dodać mąkę i dokładnie wymieszać. Do śmietany z mąką wlać trochę gorącego sosu i wymieszać. Zagęścić nią sos, ponownie doprowadzić do wrzenia. W razie potrzeby sos doprawić do smaku przyprawą uniwersalną.
mięso warzywa obiad cebula śmietana por schab ser Camembert
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze