Schab wędzony wg teścia

Pyszny domowy schab wędzony

dodany przez: Alex_M alex_m

wędliny Przekąski na zimno

Czas przygotowania:
168godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.45 z 155 głosów)

Składniki:

  • • 2 kg schabu
  • • 80g soli kamiennej
  • • 2 g saletry
  • • 5g jałowca
  • • 1 czubata łyżka majeranku
  • • 8 liści laurowych
  • • 8 kulek ziela angielskiego
  • • 15 kulek pieprzu ziarnistego

Sposób przygotowania:

  • na zimno

Sposób podania:

  • na zimno

Posiłek:

Schab wędzony wg teścia - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziele angielskie, pieprz, ziarna jałowca utłuc, dodać majeranek (rozetrzeć w dłoniach), liść laurowy pokruszyć. Przyprawy wymieszać z solą kamienną i saletrą. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć umyty i osuszony schab, który należy przechowywać około tygodnia w naczyniu z pokrywką, w chłodnym miejscu. W ciągu tego tygodnia należy mięso codziennie obracać. Po tygodniu mięso umyć, osuszyć, przewiązać ciasto sznurkiem albo nabić na haki. Wędzić około 6 godzin w dymie z drzew owocowych.
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: