schab_wedzony_wg_tescia

Schab wędzony wg teścia

Ocena:

4.45 (155)

  • 168 godz. 0 min.
  • dla 8 osób

Pyszny domowy schab wędzony

Składniki:

  • • 2 kg schabu
  • • 80g soli kamiennej
  • • 2 g saletry
  • • 5g jałowca
  • • 1 czubata łyżka majeranku
  • • 8 liści laurowych
  • • 8 kulek ziela angielskiego
  • • 15 kulek pieprzu ziarnistego

Schab wędzony wg teścia - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ziele angielskie, pieprz, ziarna jałowca utłuc, dodać majeranek (rozetrzeć w dłoniach), liść laurowy pokruszyć. Przyprawy wymieszać z solą kamienną i saletrą. Tak przygotowaną mieszanką natrzeć umyty i osuszony schab, który należy przechowywać około tygodnia w naczyniu z pokrywką, w chłodnym miejscu. W ciągu tego tygodnia należy mięso codziennie obracać. Po tygodniu mięso umyć, osuszyć, przewiązać ciasto sznurkiem albo nabić na haki. Wędzić około 6 godzin w dymie z drzew owocowych.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne