Schab nadziewany borowikami wg Yvonne

Dopóki są jeszcze świeże grzyby :)

Dodany przez:

Schab nadziewany borowikami wg Yvonne

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • ½ kg schabu bez kości
  • ½ kg świeżych borowików szlachetnych
  • 10 dkg cebuli
  • 2 jajka
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka czarnego mielonego pieprzu
  • 7 łyżek oleju ryżowego
  • 1 szklanka wody
  • 1 kostka bulionowa „Kostka Mięsna”
  • ½ łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • ½ łyżeczki słodkiej suszonej papryki
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego

Przygotowanie

  1. Cebulę kroimy w bardzo drobną kostkę. Na patelnię wlewamy 2 łyżki oleju i szklimy na nim cebulę. Dodajemy drobno pokrojoną ½ grzybów i smażymy przez 15 minut (do całkowitego odparowania płynu z patelni). Wsypujemy sól i pieprz. Mieszamy, zdejmujemy z ognia. Do przestudzonej masy wbijamy jajka i dokładnie mieszamy. Schab płuczemy, za pomocą noża robimy w środku nacięcie (tak, jak do schabu ze śliwkami). W nacięciu upychamy (dość ciasno) farsz grzybowy. Rozgrzewamy na głębokiej patelni pozostały olej, obsmażamy na nim schab ze wszystkich stron. Następnie dodajemy resztę pokrojonych grzybów i smażymy przez 5 minut. Wlewamy wodę, wkruszamy Kostkę Mięsną, dodajemy suszoną paprykę i dusimy pod przykryciem przez około 20 minut (należy sprawdzać, czy mięso jest miękkie). Gdy mięso jest gotowe – wyjmujemy je z patelni, koncentrat mieszamy z jogurtem i papryką w proszku, zagęszczamy tym powstały sos. Podajemy z kaszą i ulubioną surówką.
  2. Smacznego!
Grzyby mięso obiad Papryka borowiki schab
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze