Sardinhas assadas – pieczone sardynki

Przygotowanie: 35 minut Porcja: 545 kcal Składniki na 4 porcje

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

Czas przygotowania:
35min.
Kalorie:
545 kcal
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.39 z 186 głosów)

Składniki:

  • 1 kg świeżych sardynek
  • 2 ząbki czosnku
  • pęczek natki
  • 4 łyżki oliwy
  • sok z cytryny
  • sól
  • pieprz

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Sardinhas assadas – pieczone sardynki - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Sardynki oczyścić, umyć, osączyć, lekko posolić, włożyć do formy żaroodpornej. Czosnek obrać, pokroić w plasterki. Natkę pietruszki opłukać, osuszyć, posiekać.
  • Połowę wymieszać z czosnkiem, oliwą, solą, pieprzem i sokiem z cytryny. Sardynki polać marynatą i piec 30 min w temperaturze 180°C. Przed podaniem posypać resztą natki pietruszki.
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newletter MojeGotowanie.pl!

Kalorie: 545


Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy

Główne składniki: