Sandacz zapiekany z parmezanem

Przygotowanie: 30 minut Oczekiwanie: 1 godzina Pieczenie: 20 minut Porcja: 400 kcal

Dodany przez:

Sandacz zapiekany z parmezanem

Ryby i owoce morza

Czas przygotowania:
Kalorie:
400 kcal
Porcje:
15 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

  • Danie dietetyczne

Składniki

  • ● 1 i 1/2 kg filetów z sandacza
  • ● 2 pory
  • ● 20 dag tartego parmezanu
  • ● 2 pęczki koperku
  • ● 1/2 kostki masła (10 dag)
  • ● 3 cytryny
  • ● 2 szklanki białego wytrawnego wina
  • ● 1/2 szklan ki oliwy
  • ● 4 łyżeczki ziół prowansalskich
  • ● 2 łyżki vegety
  • ● biały pieprz
  • SOS:
  • ● 1/2 l porto
  • ● 2 szklanki śmietany 30%
  • ● łyżka świeżego estragonu
  • ● 2 cebule
  • ● 1/2 kostki masła
  • ● sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Filety oczyścić z ości, pokroić w poprzek na kawałki ok. 7 cm (po dwa na porcję). Pory umyć, oczyścić, pokroić w półtalarki, sparzyć w osolonej wodzie, osączyć. Koperek drobno posiekać. Z cytryn wycisnąć sok. Estragon posiekać. Cebule obrać, pokroić w talarki.
  2. Z oliwy, wina, 1/2 soku z cytryny, ziół prowansalskich, vegety i pieprzu zrobić marynatę, polać ryby, odstawić na godzinę. Połowę kawałków ryby ułożyć na blasze posmarowanej oliwą, obłożyć porami, wiórkami masła, posypać koperkiem i parmezanem, przykryć pozostałymi kawałkami ryby i piec 20 min w temp. 150°C.
  3. Sos: w rondelku rozgrzać masło, zeszklić cebulę i połowę listków estragonu, dolać pozostały sok z cytryny, porto i śmietanę. Gotować na małym ogniu, aż połowa płynu odparuje, przyprawić solą i pieprzem, przecedzić przez sitko. Sos wylać cienką warstwą na półmisek, ułożyć porcje ryby, ozdobić listkami świeżego estragonu.
ryby obiad ryba sandacz parmezan białe wino sandacz zapiekany
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze