Sałatka ze szpinaku i czerwonej cebuli

Przepis na sałatkę ze szpinaku i czerwonej cebuli. Idealna sałatka na grilla.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

sałatki

Czas przygotowania:
35min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 167 głosów)

Składniki:

  • 4 czerwone cebule
  • sól
  • szczypta cukru
  • 4 łyżki octu z czerwonego wina lub soku z cytryny
  • 15 dag liści szpinaku
  • 5 dag orzeszków pinii
  • 1/2 łyżeczki musztardy
  • 4 łyżki oliwy
  • 4 łyżki płynnej śmietany
  • pieprz

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • na zimno

Posiłek:

Sałatka ze szpinaku i czerwonej cebuli - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Cebule obrać, pokroić w bardzo cien-kie  piórka,  przełożyć  do  salaterki. Oprószyć solą i cukrem, polać łyżką octu  z  czerwonego  wina  lub  soku z  cytryny,  wymieszać  i  odstawić  na 15 min.
  • Liście szpinaku opłukać, osuszyć,  rozłożyć  na  dużym  talerzu wymieszać ze zmacerowaną cebulą, posypać  uprażonymi  na  suchej  patelni  orzeszkami  pinii.
  • Resztę  octu lub  soku  z  cytryny  wymieszać z musztardą, oliwą i śmietaną, przyrprawić  solą  oraz  pieprzem.  Sałatkę skropić sosem.  Podawać do steków po prowansalsku.
  • Zdjęcie sałatki razem ze stekami!
  • Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!
  • Zamów Newsletter MojeGotowanie.pl!
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy