Sałatka z tofu w papryce z olejem dyniowym
Dodany przez:
Promocja
Składniki
- 3 czerwone papryki
- 200 g pomidorków koktajlowych
- 180 g wędzonego tofu
- 50 g szpinaku baby
- 1 łyżka czarnego sezamu
- 2 łyżki oleju dyniowego tłoczonego na zimno Semco
- sól i pieprz
Przygotowanie
- Czerwoną paprykę odciąć w 1/3 wysokości, tak aby powstały miseczki
- Pozostałą część pokroić w paski
- Ser tofu pokroić w kostkę, a pomidorki w ćwiartki
- W dużej misce wymieszać wszystkie składniki tj. papryka, pomidorki, tofu i szpinak
- Doprawić solą i pierzem, a na koniec polać olejem dyniowym tłoczonym na zimno Semco i posypać sezamem
- Gotową sałatkę nałożyć do paprykowych miseczek
Wskazówki
„Wielkopolski Olej Dyniowy"
Z nasion dyni oleistej (Cucurbita oleum) metodą tłoczenia na zimno pozyskujemy w naszej rodzinnej firmie nierafinowany „Wielkopolski Olej Dyniowy". Charakteryzuje go wyśmienity, delikatny, lekko orzechowy smak, ciekawa ciemno-zielono-bordowa barwa i czysty przyjemny aromat.
Wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych w oleju 77g/100 ml, przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.
Olej spożywa się na zimno bezpośrednio i jako dodatek do sałatek i surówek owocowych i warzywnych, serów, pieczywa, kasz, ziemniaków, tostów, ryb, mięs, a także majonezów, dressingów, lodów, serników, itp.
Olej oznaczony znakiem „Jakość Tradycja”
Komentarze