Sałatka z tofu w papryce z olejem dyniowym

Dodany przez:

Bez mięsa

Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 3 czerwone papryki
  • 200 g pomidorków koktajlowych
  • 180 g wędzonego tofu
  • 50 g szpinaku baby
  • 1 łyżka czarnego sezamu
  • 2 łyżki oleju dyniowego tłoczonego na zimno Semco
  • sól i pieprz

Przygotowanie

  1. Czerwoną paprykę odciąć w 1/3 wysokości, tak aby powstały miseczki
  2. Pozostałą część pokroić w paski
  3. Ser tofu pokroić w kostkę, a pomidorki w ćwiartki
  4. W dużej misce wymieszać wszystkie składniki tj. papryka, pomidorki, tofu i szpinak
  5. Doprawić solą i pierzem, a na koniec polać olejem dyniowym tłoczonym na zimno Semco i posypać sezamem
  6. Gotową sałatkę nałożyć do paprykowych miseczek

Wskazówki

„Wielkopolski Olej Dyniowy"

Z nasion dyni oleistej (Cucurbita oleum) metodą tłoczenia na zimno pozyskujemy w naszej rodzinnej firmie nierafinowany „Wielkopolski Olej Dyniowy". Charakteryzuje go wyśmienity, delikatny, lekko orzechowy smak, ciekawa ciemno-zielono-bordowa barwa i czysty przyjemny aromat.

Wysoka zawartość tłuszczów nienasyconych w oleju 77g/100 ml, przyczynia się do utrzymania prawidłowego poziomu cholesterolu we krwi.

Olej spożywa się na zimno bezpośrednio i jako dodatek do sałatek i surówek owocowych i warzywnych, serów, pieczywa, kasz, ziemniaków, tostów, ryb, mięs, a także majonezów, dressingów, lodów, serników, itp.

Olej oznaczony znakiem „Jakość Tradycja”

Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy