Sałatka z surimi

Ocena:

4.36 (218)

  • 30 min.
  • dla 4 osób
  • łatwy

Sałatka z surimi to ciekawy i oryginalny sposób na wykorzystanie paluszków krabowych. Jest to świetna przekąska na imprezę, przyjęcie czy spotkanie w gronie znajomych. Jest ona szybka i bardzo prosta w przygotowaniu. Zaletą sałatki z surimi jest również jej warstwa wizualna – jest ona niezwykle kolorowa i pobudza apetyt. Można ją przygotowywać również na śniadanie i kolacje. Ważnym składnikiem w naszym przepisie na sałatkę z surimi jest makaron ryżowy, który opcjonalnie możemy zastąpić zwykłym makaronem pszennym. Poniżej podpowiadamy, jak zrobić pyszną sałatkę z surimi i wprawić swoich gości w kulinarny zachwyt! 

Składniki:

  • surimi (paluszki krabowe)  200 g

  • ogórek  2 szt.

  • rzodkiewka  4 szt.

  • makaron ryżowy  200 g

  • majonez  20 g

  • jogurt naturalny  150 ml

  • sól  3 g

  • pieprz  3 g

  • czosnek mielony  3 g

  • koperek  0.5 pęczka

Sałatka z surimi - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Makaron ryżowy delikatnie łamiemy, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy i odstawiamy na 15 minut. Osączamy i studzimy. Jeśli nie połamaliśmy go wcześniej, należy go dodatkowo poszatkować (będzie wygodniej nakładać sałatkę z surimi). Koperek myjemy, osuszamy i siekamy drobno.

    Makaron ryżowy
  • Krok 2:

    Dwa średnie ogórki dokładnie myjemy i kroimy w kostkę (nie musimy obierać, ale jeśli jest w nich dużo wody, wycinamy gniazda nasienne). Rzodkiewkę kroimy w plasterki, a surimi na kawałki. Wszystkie składniki łączymy w większej misce, dodając majonez, jogurt oraz przyprawy: sól, pieprz i czosnek (ten ostatni można pominąć).  

    Surimi

Porady

  • Jednym ze składników naszej sałatki z surimi jest majonez – jeśli chcemy jednak unikać tak tłustych i ciężkich dodatków, to możemy zrezygnować z niego i dodać niego więcej jogurtu naturalnego. Dobrym pomysłem jest także wykorzystanie majonezu w wersji light. 
  • Smak naszej pysznej sałatki z surimi możemy wzbogacić, dodając do niej np. kukurydzę, czerwoną cebulę, ser goudę, świeży koperek i ogórki konserwowe (zamiast świeżych). 
  • Jeśli nie przepadamy za makaronem ryżowym, z powodzenieem możemy go zastąpić zwykłym makaronem pszennym, np. świderkami czy penne. Nie należy jednak przesadzać z ilością takiego makaronu, ponieważ nasza sałatka stanie się zbyt ciężka. 
  • Sałatka z surimi w takiej wersji to tylko start na różne wersje sałatki z surimi. Polecamy urozmaicić ją o egzotyczne owoce - pyszna będzie sałatka surimi z ananasem lub sycące warzywa - taka wersja to sałatka z surimi i brokułami (brokuły najlepiej ugotować na parze, żeby zachowały ładny kształt). Część z osób dodaje też do paluszków krabowych kalafiora.
     
Udostępnij: Udostępnij

Notka redakcyjna

Jakie surimi wybrać do sałatki? 

Surimi, nazywane również paluszkami krabowymi, to nic innego jak mielone i rozdrobnione mięso ryby, które ma formę aksamitnej pasty. Przed przygotowaniem surimi mięso ryb zostaje dokładnie oczyszczone z elementów kostnych, a następnie dokładnie umyte, w celu pozbycia się tłuszczu, a na końcu rozdrobione na gładką masę. W dalszej kolejności pasta ta mieszana jest z innymi składnikami, a następnie prasowana na kształt, który do złudzenia przypomina mięso z kraba. Stąd właśnie wzięła się druga nazwa surimi – paluszki krabowe, która jest nieco myląca, ponieważ zwykle nie zawierają one kraba. Niekiedy dodaje się do nich ekstrakt kraba. W składzie surimi znajdziemy 30-40% mięsa z ryb, natomiast pozostałe składniki to: woda, skrobia ziemniaczana (lub inna), białko pochodzenia roślinnego (np. sojowe), cukier, olej roślinny i sól. 

Przy wyborze surimi to sałatki czy innego dania, warto zwrócić przede wszystkim na skład gotowego produktu. Za najlepsze uważa się surimi z węgorza Angulas (jest to tzw. surimi hiszpańskie) z dodatkiem oleju z węgorza – są one niemal ekskluzywnym towarem i stosunkowo trudno dostępnym w Polsce. Dodatkowo przy zakupie surimi warto zwrócić uwagę, by w ich składzie nie znajdowała się zbyt duża ilość spulchniaczy i dodatków aromatyzujących. 

Pomysły na potrawy z surimi 

Surimi to produkt, który świetnie sprawdzi się w daniach kuchni azjatyckiej – możemy przygotować np. pyszną sałatkę z surimi według naszego przepisu, ale również nadziać paluszkami krabowymi muszle makaronowe, przygotować roladki z surimi czy nawet pizzę z surimi, która świetnie sprawdzi się dla fanów wszystkich owoców morza. Osobom, które lubią kuchnię azjatycką, być może przypadnie do gustu również surimi zapiekane w cieście francuskim czy też klopsiki z paluszków krabowych. Nie należy również zapominać o tym, że surimi są bardzo ważnym składnikiem sushi. 

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne