taką sałatkę możemy podawać jako przystawkę, jako dodatek do mięs i wędlin
Składniki:
ok. 1-1,5 kg kapeluszy opieniek
2 dość duże cebule
po 1 dużym strąku papryki żółtej i czerwonej
1/2 strączka papryczki chili (według własnego uznania można dać więcej albo w ogóle z niej zrezygnować)
1/3 szkl. oleju słonecznikowego
2 czubate łyżki koncentratu pomidorowego 30% (musi być dobrej jakości
ja użyłam Pudliszki)
1 łyżka soli do obgotowania grzybów
1/3 łyżeczki grubo mielonego pieprzu kolorowego
0,5-1 łyżeczka przyprawy typu Vegeta
ZALEWA:
0,5 szkl. octu spirytusowego 10%
1,5 szkl. wody
1 łyżka soli
3 czubate łyżki cukru
3 ziarenka ziela angielskiego
1/3 łyżeczki nasion gorczycy
3 ziarenka jałowca
2 liście laurowe
3-5 goździków
Sałatka z opieniek - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Opieńki - same kapelusze bo trzonki są łykowate - myjemy
zalewamy ok. 1,5 l wrzątku
dodajemy 1 łyżkę soli i gotujemy 3-5 min.
odcedzamy. Większe sztuki możemy pokroić na mniejsze kawałki
mniejsze zostawiamy w całości. Papryki myjemy
usuwamy gniazda nasienne
kroimy w grube paski lub dużą kostkę. Chili drobniutko siekamy. Cebulę obnieramy
kroimy w półplasterki. Składniki zalewy wlać/wrzucić do garnka
gotować 10 min. pod przykryciem
przecedzić. W rondlu rozgrzać olej zeszklić cebulę
dodać papryki
chwilę smażyć
dodać grzyby
smażyć ok. 5 min. mieszając i pilnując aby się nie przypaliło. Wlewamy zalewę
dodajemy koncentrat
pieprz i vegetę
zagotowujemy i dusimy kilka minut - ważne aby papryka zbytnio nie zmiękła
mają być całe
wyczuwalne kawałki. Sałatka ma mieć konsystencję gęstego gulaszu. Gorącą sałatkę nakładamy do wyparzonych słoików
zakręcamy i pasteryzujemy 20 min.. Robiąc tę sałatkę ilość składników dobieram właściwie "na oko"
w objętościowych proporcjach: 1 część obgotowanych grzybów + m/w taka sama ilość papryki + ok. 1/3 części cebuli. Sałatka jest właściwie gotowa do spożycia od razu po przyrządzeniu