Przygotowanie: 20 minut
Porcja: 380 kcal
Składniki na 2 porcje
Składniki:
garść młodego szpinaku
garść mieszanych sałat (np. kędzierzawej, radicchio)
1/2 pęczka bazylii
strąk czerwonej papryki
2 piersi kurczaka
2 łyżki oleju słonecznikowego
ząbek czosnku
2 łyżki oleju z pestek winogron
3 łyżki octu balsamicznego
łyżeczka miodu
łyżka migdałów pokrojonych w słupki
sól
świeżo mielony pieprz
Sałatka z kurczakiem - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Szpinak i sałaty umyć, otrząsnąć z nadmiaru wody i porwać na mniejsze kawałki. Listki bazylii oderwać od łodyżek. Paprykę umyć, przekroić na pół, usunąć nasiona i białe części. Pokroić na cienkie paseczki.
Piersi kurczaka oprószyć solą, pieprzem i obsmażyć z każdej strony po około 2 minuty na niezbyt gorącym oleju słonecznikowym. Zdjąć z ognia, odstawić do ostygnięcia. Pokroić w kostkę.
Czosnek obrać, posiekać. Wszystkie składniki sałatki wymieszać z olejem z pestek winogron, octem, miodem i migdałami. Przyprawić solą i pieprzem.
Co piątek nowa porcja kulinarnych pomysłów na weekend!