Spaghetti z chorizo

Spaghetti z chorizo to proste i sycące danie z odrobiną pikanterii. Startego pieczywo z czosnkiem i ziołami było biedniejszą wersją parmezanu. Spróbuj spaghetti z chorizo na rodzinny obiad.

Dodany przez:

Makarony

Czas przygotowania:
Porcje:
2 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 3–4 grube kromki zupełnie czerstwej ciabatty
  • oliwa
  • 200 g chorizo, w plasterkach (jeśli nie mamy dostępu, weźmy dobrą polską kiełbasę podsuszaną w typie jałowcowej i dużo papryki do przyprawiania)
  • 3 ząbki czosnku, posiekane
  • do smaku: sól, pieprz, ostra wędzona papryka
  • 200 g suchego spaghetti, następnie ugotowanego al dente
  • garść natki pietruszki

Przygotowanie

  1. Kromki ciabatty mielemy w kielichu blendera, aby uzyskać ok. pół szklanki grubych okruchów. Na dużej głębokiej patelni rozgrzewamy ok. 2 łyżek oliwy, wrzucamy plasterki chorizo i obsmażamy ok. 2 min. Dodajemy czosnek, smażymy aż zbrązowieje. Czosnek z chorizo odsuwamy na bok.
  2. Na patelnię dolewamy ok. 2 łyżek oliwy, wsypujemy czubatą łyżeczkę wędzonej papryki, mieszamy, dosypujemy pokruszoną ciabattę i smażymy ok. 2 min, cały czas mieszając. Do patelni wkładamy gorące odcedzone spaghetti, dolewamy trochę wody z jego gotowania i 2–3 łyżki oliwy, oprószamy pieprzem, dokładnie mieszamy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką.
  3. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 9/2018.

Wskazówki

Zobacz: polędwica wieprzowa ze śliwkami

 

 

 

 

 

 

 

spaghetti
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy