Sałatka z batatami i awokado

Dodany przez:

Sałatki

Czas przygotowania:
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 1 duży batat
  • 1 ząbek czosnku
  • 100 g tofu
  • 2 łyżki oleju sezamowego
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy lub klonowego
  • 1 awokado
  • świeży szpinak
  • zioła do sałatek Appetita z linii Ewy Wachowicz
  • oliwa z oliwek
  • skórka z ½ limonki

Przygotowanie

  1. Tofu pokroić w kostkę, zamarynować w sosie sojowym, oleju sezamowym i syropie z agawy.
  2. Batata umyć i obrać, pokroić w kostkę. Dusić na patelni pod przykryciem z posiekanym ząbkiem czosnku i odrobiną soli, aż zmięknie - ok. 15 minut. Pod koniec dodać zamarynowane tofu, zwiększyć ogień i smażyć ok. 2 minuty.
  3. Awokado obrać, pokroić.
  4. W miseczce wymieszać oliwę z oliwek z limonką i ziołami do sałatek.
  5. Do dużej miski wsypać umyty szpinak, polać gotowym sosem i dodać bataty z tofu oraz awokado.
  6. Posypać prażonym sezamem.

Wskazówki

Zioła do sałatek Ewy Wachowicz dla Appetity

Latem idealnie sprawdzą się w kuchni Zioła do sałatek, skomponowane przez Ewę Wachowicz dla marki Appetia. Dodadzą smaku i aromatu barwnym, wakacyjnym sałatkom i surówkom! Mieszanka, powstała na bazie autorskiej receptury ambasadorki marki, ma w 100% naturalny skład - bez glutaminianu sodu, maltodekstryny, konserwantów, barwników i ekstraktu drożdżowego.

 

W linii Ewy Wachowicz dla Appetity znajdziemy także: Przyprawę do zapiekanki makaronowej, Przyprawę do kurczaka złocistą, Przyprawę do ziemniaków pieczonych z rozmarynem oraz Przyprawę do mięsa mielonego z majerankiem i czosnkiem. Dowiedz się więcej tutaj.

Więcej przepisów i stylowych inspiracji znajdziesz na www.smakistyl.pl .

Appetina

Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy