Kanapka jak sałatka cezar

Klasyczna sałatka cezar podana nie z grzankami a na dobrym pieczywie? Taka kanapka zrobi furorę nie tylko na kolację!

kanapki

Czas przygotowania:
20 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 171 głosów)

Składniki:

  • 1/2 szklanki gęstego majonezu
  • ogórek konserwowy
  • ząbek czosnku
  • łyżeczka kaparów
  • 4 łyżki startego parmezanu
  • sól, pieprz
  • 2 filety z piersi kurczaka
  • słodka mielona papryka
  • żółtko
  • panierka panko
  • olej do smażenia
  • 2 podłużne ciabatty
  • sałata rzymska
  • kilkanaście plasterków salami
  • pomidor

Kroki wykonania:

  • Majonez ucieramy z posiekanym ogórkiem, czosnkiem, kaparami oraz parmezanem, przyprawiamy solą i pieprzem.
  • Filety z piersi rozbijamy dłonią, oprószamy z obu stron solą, pieprzem i papryką. Panierujemy w rozmąconym żółtku i panko, smażymy na złoty kolor na oleju po ok. 6 min z każdej strony.
  • Ciabatty przecinamy wzdłuż na pół, przypiekamy na złoto po przeciętej stronie. Smarujemy cienko przygotowanym sosem, kładziemy liście sałaty, przycięte kawałki kurczaka, salami, plasterki pomidora, znowu sos, sklejamy.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 2/2017

Porady

Zobacz też: kanapki z pastą z ciecierzycy

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy