Ryż z szafranem na bulionie :

Można podawać jako dodatek do II dań , lub danie wegetariańskie ( jeśli użyje się wywaru z warzyw )

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.51 z 141 głosów)

Składniki:

  • 2 łyżki masła
  • 30 dag suchego ryżu parabolicznego
  • 1 litr bulionu drobiowego ( lub wywaru z warzyw , w ostateczności może być bulion z kostki rosołowej lub warzywnej Knorra )
  • Szczypta szafranu

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • W rondlu o grubym dnie rozpuścić masło .Wsypać ryż i mieszając smażyć przez kilka minut. Zalać bulionem i dodać szafran. Zmniejszyć gaz i dusić ryż pod przykryciem ( od czasu do czasu mieszając ) aż wchłonie całkowicie płyn .Zawinąć garnek w koc ( wsadzić tak zawinięty w pościel ) i zostawić na 30 minut aż ryż zrobi się sypki. Przed podaniem rozmieszać tak by ryż rozdzielił się na ziarenka .
  • Dzięki dodaniu szafranu ryż nabiera pięknego złocistego koloru i lekko korzennego smaku ( proponuję spróbować ugotować pierwszy raz ryż z minimalną ilością szafranu bo nie wszystkim odpowiada jego smak

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy