Rybka na puree.

Ocena:

4.42 (189)

  • 40 min.
  • dla 2 osób
Może rybkę na puree w porze lunch'u Dama zje?

Składniki:

  • 2 kawałki filetu delikatnej białej ryby (sola, panga...)
  • 1 duże jajo
  • 1 łyżka sosu Sambal Oelek
  • 2 łyżki wytrawnego białego wina
  • 100ml wody
  • mąka pszenna (ile zabierze)
  • zioła do ryb - mieszanka
  • 4 ziemniaczki
  • kawałek selera
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżeczka kurkumy
  • 2 łyżki słodkiej śmietanki
  • gałka muszkatołowa, sól, pieprz do smaku
  • 1 duża czerwona papryka
  • szczypior
  • masło klarowane do smażenia

Rybka na puree. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Rybę posól, posyp ziołami i odstaw. Obrane ziemniaki i seler pokrój w kostkę i ugotuj w niewielkiej ilości lekko osolonej wody. Obraną paprykę zetrzyj na tarce na podłużne paski. lekko posól i odstaw. W miseczce wymieszaj jajo z wodą i winem oraz sosem Sambal Oelek - dosypuj mąki ciągle mieszając aż uzyskamy lane ciasto. Rybę oprósz mąką, a następnie zanurzaj w cieście i smaż na rozgrzanym maśle na złoty kolor. Odsącz rybę na ręczniku papierowym. Ziemniaki odcedź, przeciśnij przez praskę lub zmiksuj blenderem. Dodaj śmietankę , masło i kurkumę - dopraw solą i starta gałką muszkatołową - wymieszaj. Ułóż puree na talerzu, na nim rybę i paprykę. Udekoruj szczypiorem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne