Ryba w cieście z ryżem

Przygotowanie: 1 godzina Porcja: 480 kcal Składniki na 6 porcji

Czas przygotowania:
60 min.
Kalorie:
480 kcal
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.42 z 169 głosów)

Składniki:

  • 60 dag filetów, np. z sandacza, mintaja
  • szklanka ryżu
  • 20 dag zielonego groszku
  • niepełna szklanka mąki
  • szklanka mleka
  • 2 jajka
  • cytryna
  • łyżka masła
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz

Okazje:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Masło stopić, przestudzić. Mąkę przesiać do miski, dodać szczyptę soli i pieprzu, wlać mleko i masło, wbić jajka. Dokładnie wymieszać (ciasto powinno być dość gęste). Odstawić na 30 minut.
  • Ryż wsypać do rondla, zalać wodą, osolić, ugotować na sypko (ok. 20 minut). Odcedzić.
  • Groszek umyć, ugotować w osolonym wrzątku (ok. 10 minut). Odcedzić, wymieszać z ryżem.
  • Olej rozgrzać na patelni. Filety rybne skropić sokiem z połowy cytryny. Zanurzać w cieście, wkładać na rozgrzany olej. Usmażyć z obu stron na złoto.
  • Ryby dokładnie osączyć na papierze kuchennym. Podawać z ryżem i groszkiem, udekorować kawałkami pozostałej cytryny.

Kalorie: 480

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy