Rosół jarski

rosolek bez miesa...

Zupy

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.58 z 162 głosów)

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 50 dag włoszczyzny
  • cebula
  • kostka bulionowa
  • łyżka masła
  • sól
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Włoszczyznę umyć, obrać, opłukać. Pokroić na części, zalać wrzącą wodą, dodać sól, pokrojoną i zrumienioną na suchej patelni cebulę.
  • Ugotować wywar i odcedzić.
  • Do odcedzonego wywaru dodać rozpuszczoną kostkę bulionową, masło, posiekaną natkę, ew. doprawić solą.
  • Podawać podobnie jak rosół z mięsa z makaronem, lanymi kluskami lub kluskami francuskimi.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy