Roladki z fetą i pomidorem

Uwielbiam roladki z różnymi farszami.I te były też smaczne.Polecam :-)

dania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.54 z 151 głosów)

Składniki:

  • 2 duże plastry od schabu b/k
  • 150g ser typu feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżka masła
  • 1 średni lub mały pomidor (do wyboru)
  • 1/2 pęczka natki pietruszki (umytej posiekanej)
  • 1/2 pęczka szczypiorku ( umytego posiekanego)
  • 1 jajo
  • 1 kostka czosnku
  • olej do smażenia (wg.uznania)
  • 1 łyżka mąki u mnie to była tortowa
  • bułka tarta do obtoczenia (wg.uznania)
  • sól,pieprz do przyprawienia mięsa (wg.uznania)

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Schab myjemy,osuszamy i rozbijamy na cienkie płaty przez folię żeby nie podziurawić.
  • W rondelku rozpuszczamy ser feta z dodatkiem masła,posiekanego czosnku,szczypiorku,natki i pomidora.Studzimy naszą masę.Na rozbite mięso układamy po porcji farszu,oczywiście wczesniej je lekko solimy i pieprzymy.Następnie zawijamy jak na gołąbki.Do jajka dodajemy 1 łyżkę mąki i bełtamy,a do bułki tartej dodajemy pokruszoną kostkę czosnku i mieszamy.Następnie panierujemy nasze roladki,najpierw w jaju potem w bułce.
  • Tak przygotowane roladki wkładamy do lodówki żeby nam się uleżały,wtedy nie potrzebujemy wykałaczek ,czy też nici do spinania.Po tym czasie smażymy nasze roladki na złoty kolor na wolnym ogniu,często je przekręcając.Nie powinny się rozpaść,ponieważ masa serowa je ładnie sklei i gotowe.
  • Podajemy z czym kto lubi.
  • Ja podałam z tłuczonymi ziemniakami i surówką z kiszonej kapusty.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy