rogaliki_ziemniaczane

Rogaliki ziemniaczane.

Ocena:

4.48 (166)

  • 60 min.
Pyszne,mięciutkie rogaliki z farszem z fety i szpinaku.Przeróbka ze strony domowegotowanie.pl

Składniki:

  • * 3 spore ziemniaki, ugotowane
  • * 0,5 kg mąki
  • * 12,5 dag masła
  • * 1jajko
  • * 1\2 łyżeczki soli
  • * 1 szczypta pieprzu czarnego mielonego
  • * 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • * 2 żółtka
  • * 2-3 łyżki ziaren sezamu
  • * 12,5 dag sera feta
  • * 3 brykiety szpinaku mrożonego-całe liście
  • * 1 szczypta czosnku granulowanego

Rogaliki ziemniaczane. - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ser feta rozgniotłam widelcem,dodałam rozmrożony szpinak i czosnek granulowany.Roztarłam farsz razem na gładką pastę. Przygotowałam blachę do pieczenia,wykładając ją papierem do pieczenia. Wybiłam do miseczki 2 żółtka. Piekarnik nagrzałam do 200 stopni,termoobieg. Ciepłe ziemniaki przecisnęłam przez praskę.Gdy ostygły wbiłam 1 jajko i wlałam stopione,letnie masło.Dosypałam proszek do pieczenia,sól i pieprz a na koniec przesianą mąkę.Zagniotłam szybko ciasto. Podzieliłam je na dwie części.Jedną przykryłam ściereczką a drugą rozwałkowałam na lekko oprószonej mąką stolnicy na okrągły placek o grubości ok. 0,5 cm.Pokroiłam placek na cztery części i każdą z nich jeszcze na 3.Na każdym z 12 trójkątów nałożyłam w szerszym końcu po łyżeczce farszu. Zwijałam w rulon zaczynając od szerszego boku.Rogi zacisnęłam palcami,by farsz nie wyleciał i układałam rogaliki na papierze do pieczenia.Tak samo postąpiłam z drugą połową ciasta.Starałam się to robić dość szybko, bo ciasto z czasem robiło się rzadsze. Gdy wszystkie rogaliki były zrobione pędzelkiem posmarowałam wierzchy rozmąconymi żółtkami i posypałam sezamem.Wstawiłam do nagrzanego piekarnika na 20 minut. Rogaliki są mięciutkie i pyszne.Część zniknęła od razu a kilka zdążyłam schować i córka zabrała na wycieczkę.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne