RAHAT LOKUM czyli Rachatłukum

Bardzo słodki deser rodem z Turcji.

dodany przez: caroline

desery

Czas przygotowania:
24godz. 0min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.42 z 158 głosów)

Składniki:

  • 45 dag cukru
  • 1 i 1/4 szklanki wody
  • 1 duża łyżka aromatu cytrynowego
  • 8 łyżek mąki ziemniaczanej
  • około 4 łyżek zimnej wody
  • olej
  • cukier puder

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Okazje:

Sposób przygotowania:

  • gotowanie

Rahat lokum czyli rachatłukum - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Wymieszać cukier z 1 i 1/4 szklanki wody i mieszając podgrzewać do zagotowania. Gotować około 20 minut na średnim ogniu, aż powstanie gęsty syrop. Zdjąć z ognia.
  • Aromat wymieszać z 4 łyżkami wody i mąką ziemniaczaną.
  • Mieszając wlewać do syropu mąkę z aromatem. Mieszać przez minutę, aż powstanie przezroczysta, gęsta masa.
  • Wlać do formy wysmarowanej olejem i pozostawić na noc w chłodnym miejscu.
  • Pokroić w kostkę i obtoczyć w cukrze pudrze.
  • Przepis znalazłam w starych zeszytach. Moim zdaniem dosc ciekawy.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy