Pyzy na parze

Pyzy własnej roboty są najlepsze.

PierogipyzySosy

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.41 z 176 głosów)

Składniki:

  • 4 szklanki mąki, 4 szt żółtka, 4 dag drożdży, 4 łyżki masła płynnego, szczypta soli, 3 łyżki cukru, 1 i 2/3 szklanki mleka

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • W ciepłym mleku z dodatkiem cukru i 2 łyżek mąki mieszamy rozkruszone drożdże. Do wyrośniętych drożdży dodajemy żółtka sól, mąkę. Wyrabiamy lekkie ciasto. Dodajemy masło i chwilę wyrabiamy. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gdy podwoi objętość odrywamy i wykładamy na posypaną mąką stolnicę. Chwilę wyrabiamy. Rozwałkowujemy na grubość 1 cm. I wykrawamy szklanką krążki. Odstawiamy do wyrośnięcia. Gotujemy na parze. Parujemy przez około 7 min.Z takiej proporcji wychodzi ok 35 pyz. Podawać z sosem myśliwskim i surówką.

Porady

Wypróbuj też przepis na pyzy ziemniaczane!

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy