Puchate naleśniki ziemniaczane

tanie, niezwykle puszyste i smaczne z różnymi dodatkami

dodany przez: Joanna 55 joanna_55

naleśniki przekąski

Czas przygotowania:
15min.
Dla ilu osób:
dla 7 osób
Ocena:

(średnia 4.5 z 146 głosów)

Składniki:

  • 40 dag ugotowanych ziemniaków z dnia poprzedniego
  • 2 jajka
  • 3 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 czubate łyżki mąki pszennej
  • 0,5 szklanki mleka
  • Około 1 szklanka mineralnej wody gazowanej
  • 1 pełna łyżeczka przyprawy do ziemniaków
  • Sól do smaku
  • 2 łyżki oleju

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

  • smażenie

Puchate naleśniki ziemniaczane - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Do miski wrzucić ziemniaki, przyprawę i wbić jajka. Zmiksować podręcznym blenderem. Następnie dodać obie mąki i sól.
  • Mieszając mątewką dolewać olej, mleko i wodę aż powstanie konsystencja jak na zwykłe naleśniki.
  • Usmażyć na rozgrzanej patelni teflonowej. Z tej porcji było 7 naleśników, są one delikatniejsze i bardziej puszyste od tych zwykłych, trzeba tylko delikatnie się z nimi obchodzić podczas smażenia. Ja podważałam łopatką i obracałam na drugą stronę.
  • Uwagi:
  • Naleśniki ziemniaczane są pyszne bez dodatków ale można podać je z barszczykiem lub usmażonymi pieczarkami z cebulką czy sosem słodko- kwaśnym.
  • W każdej wersji smakują wyśmienicie.
  • Do ostatniej porcji ciasta dolałam troszeczkę koncentratu barszczu
Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy