Przepiórki z winogronami i foie gras

Ocena:

4.45 (174)

  • 1 godz. 15 min.
  • dla 4 osób
  • średni

Przepiórki to malutkie ptaszki - mięsa nie ma tu wiele, ale za to jest bardzo delikatne. Jemy je w wyszukany sposób - z winogronami i foie gras.

Składniki:

  • 4 przepiórki oskubane i wypatroszone
  • mała cebula
  • 1 i 1/2 łyżki masła
  • 2 łyżki oliwy
  • 200 ml wina likierowego sauternes
  • 200 ml bulionu drobiowego
  • 15 dag świeżych ciemnych winogron
  • 15 dag świeżych białych winogron
  • gałązka tymianku
  • 10 dag gotowanego foie gras
  • 15 dag wątróbki drobiowej

Przepiórki z winogronami i foie gras - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Przepiórki oprószamy solą i pieprzem w środku i na zewnątrz. Obraną cebulę drobno siekamy. Masło i oliwę roztapiamy w rondlu i obsmażamy przepiórki ze wszystkich stron przez 5 min. Wyjmujemy ptaki z garnka i wkładamy cebulę. Szklimy ją przez 5 min. Przepiórki przekładamy do brytfanny, polewamy winem i bulionem drobiowym. Dodajemy winogrona, tymianek i gotowane fois gras rozkruszone w grube kawałki.

  • Krok 2:

    Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem przez 50 min. Na chwilę przed zakończeniem gotowania przepiórek, surową wątróbkę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie masła przez 2–3 min, odwracając w połowie smażenia, oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy do przepiórek i podajemy od razu.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017

Porady

Przepiórki pojawiają się w polskich marketach tuż przed świętami Bożego Narodzenia. Mięso tych małych ptaszków jest idealną alternatywą dla wszystkich zmęczonych smakiem kurczaka. Delikatne i chude, jest nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne.

Zobacz też: Foie gras - wyjątkowy przysmak dla koneserów

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne