Przepiórki to malutkie ptaszki - mięsa nie ma tu wiele, ale za to jest bardzo delikatne. Jemy je w wyszukany sposób - z winogronami i foie gras.
Fot. Artur Rogalski, styl. Anna Borowska
(średnia 4.45 z 174 głosów)
Przepiórki oprószamy solą i pieprzem w środku i na zewnątrz. Obraną cebulę drobno siekamy. Masło i oliwę roztapiamy w rondlu i obsmażamy przepiórki ze wszystkich stron przez 5 min. Wyjmujemy ptaki z garnka i wkładamy cebulę. Szklimy ją przez 5 min. Przepiórki przekładamy do brytfanny, polewamy winem i bulionem drobiowym. Dodajemy winogrona, tymianek i gotowane fois gras rozkruszone w grube kawałki.
Przyprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem przez 50 min. Na chwilę przed zakończeniem gotowania przepiórek, surową wątróbkę kroimy w kostkę i podsmażamy na odrobinie masła przez 2–3 min, odwracając w połowie smażenia, oprószamy solą i pieprzem. Dodajemy do przepiórek i podajemy od razu.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 12/2017
dania mięsne - zobacz inne inspiracjePorady
Przepiórki pojawiają się w polskich marketach tuż przed świętami Bożego Narodzenia. Mięso tych małych ptaszków jest idealną alternatywą dla wszystkich zmęczonych smakiem kurczaka. Delikatne i chude, jest nie tylko zdrowe, ale i bardzo smaczne.
Zobacz też: Foie gras - wyjątkowy przysmak dla koneserów
Komentarze