Pomidory zapiekane z jajkiem i pesto

Idealna propozycja na leniwe śniadanie - jajka zapiekamy w pomidorach, doprawionych pesto. To czyste lato na talerzu!

pesto

Czas przygotowania:
40 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.49 z 199 głosów)

Składniki:

  • główka sałaty rzymskiej, rozdzielone i porwane liście
  • pęczek natki pietruszki, oderwane listki
  • duży ząbek czosnku
  • 140 ml oliwy
  • 5 dag startego parmezanu
  • 6 dużych pomidorów (najlepiej wielkich malinowych)
  • 6 dużych jajek w temperaturze pokojowej
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Sposób podania:

Kroki wykonania:

  • Porwane liście sałaty i listki natki wrzucamy do blendera, dodajemy czosnek, sól, pieprz i tarty ser, a następnie pulsująco miksujemy, dodając oliwę, aż powstanie gęsty krem.
  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Z każdego pomidora odcinamy górną część. Za pomocą łyżki wydrążamy miąższ i siekamy go, wrzucamy z powrotem do pomidora, dodajemy 1–2 łyżki pesto. Pomidory układamy w naczyniu do zapiekania. Do wnętrza każdego ostrożnie wbijamy jajko.
  • Przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy ostrożnie do piekarnika na 18–22 min lub do momentu, aż białko nad jeszcze rzadkim żółtkiem się zetnie. Podajemy ze świeżą bagietką.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2019

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy