Pomidory zapiekane z jajkiem i pesto

Idealna propozycja na leniwe śniadanie - jajka zapiekamy w pomidorach, doprawionych pesto. To czyste lato na talerzu!

Dodany przez:

Na ciepło

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • główka sałaty rzymskiej, rozdzielone i porwane liście
  • pęczek natki pietruszki, oderwane listki
  • duży ząbek czosnku
  • 140 ml oliwy
  • 5 dag startego parmezanu
  • 6 dużych pomidorów (najlepiej wielkich malinowych)
  • 6 dużych jajek w temperaturze pokojowej
  • sól, pieprz

Przygotowanie

  1. Porwane liście sałaty i listki natki wrzucamy do blendera, dodajemy czosnek, sól, pieprz i tarty ser, a następnie pulsująco miksujemy, dodając oliwę, aż powstanie gęsty krem.
  2. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Z każdego pomidora odcinamy górną część. Za pomocą łyżki wydrążamy miąższ i siekamy go, wrzucamy z powrotem do pomidora, dodajemy 1–2 łyżki pesto. Pomidory układamy w naczyniu do zapiekania. Do wnętrza każdego ostrożnie wbijamy jajko.
  3. Przyprawiamy solą i pieprzem. Wstawiamy ostrożnie do piekarnika na 18–22 min lub do momentu, aż białko nad jeszcze rzadkim żółtkiem się zetnie. Podajemy ze świeżą bagietką.
  4. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2019
pomidory pesto jajko pomidory zapiekane
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy