Polskie sushi z kaszy, śledzi i pieczonych buraków

Sushi w wersji polskiej - zamiast ryżu mamy kaszę jęczmienną, a łososia zastąpił swojski śledzik.

sushi

Czas przygotowania:
110 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 178 głosów)

Składniki:

  • 4 filety śledzia matias
  • 2 buraki
  • 2 szklanki kaszy jęczmiennej perłowej grubej
  • 70 ml zaprawy octowej do sushi
  • 2 ogórki sałatkowe
  • 2 pęczki szczypiorku
  • 4 płaty glonów nori
  • 1/2 łyżeczki pasty wasabi
  • 4 łyżeczki serka kremowego do smarowania
  • Na sałatkę:
  • pęczek rzodkiewki
  • pęczek szczypiorku od cebuli dymki
  • 4 łyżki octu jabłkowego
  • 2 łyżki oleju
  • łyżeczka cukru białego
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Śledzie zalewamy wodą, odstawiamy do namoczenia na 1 godz., następnie odcedzamy i kroimy wzdłuż. Buraki myjemy, osuszamy, zawijamy w folię i pieczemy w temp. 200°C przez 1 godz. Studzimy, obieramy i kroimy w cienkie „zapałki”. Zagotowujemy 8 szklanek wody, wsypujemy kaszę i gotujemy na wolnym ogniu przez 15–20 min, aby lekko się rozgotowała.
  • Przekładamy do szerokiego naczynia, przestudzamy, dodajemy zaprawę do sushi i mieszamy. Ogórki myjemy, osuszamy, nie obieramy; jednego kroimy wzdłuż na ćwiartki i usuwamy gniazda nasienne.
  • Szczypiorek myjemy i osuszamy. Na glonach nori układamy kaszę, smarujemy wasabi, serkiem śmietankowym, układamy szczypiorek, śledzia, ogórka, zapałki z buraka i zawijamy sushi. Każdą rolkę kroimy na 12 części. Drugiego ogórka tniemy w plasterki.
  • Myjemy rzodkiewkę, osuszamy i kroimy w plasterki. Myjemy szczypiorek od dymki, osuszamy i kroimy. Mieszamy ogórka i rzodkiewki, przyprawiamy octem, olejem, cukrem, solą i pieprzem, mieszamy i odstawiamy na 15 min. Na koniec posypujemy szczypiorem dymki.
  • Przepis pochodzi z magazynu Moje Gotowanie nr 5/2017

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy

Czas przygotowania: 60 min.
tarta z pieczonych buraków
pyszna

pchelka79

tarta z pieczonych buraków