Polędwiczki w sosie śmietanowo - musztardowym

Polędwiczki wieprzowe w sosie - danie zadowoli najbardziej wymagające podniebienia. Polędwiczki wieprzowe należy najpierw dobrze obsmażyć, a następnie doprowadzić do miękkości w sosie.

polędwiczki wieprzowe

Czas przygotowania:
30 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.01 z 349 głosów)

Składniki:

  • 600 g. polędwiczek wieprzowych
  • tłuszcz do smażenia (masło klarowane)
  • 3 ząbki czosnku ( posiekać )
  • 200 ml śmietany 18%
  • 3 łyżki musztardy francuskiej
  • przyprawy: sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • ► Polędwiczki wieprzowe oczyścić z włókien i błon
  • umyć
  • osuszyć ręcznikiem papierowym i skośnie pokroić w grube plastry ( lekko rozgnieść dłonią ). Polędwiczki oprószyć solą i grubo zmielonym pieprzem.
  • ► W głebokiej patelni na rozgrzanym tłuszczu smażyć mięso przez około 3 minuty z kazdej strony
  • dodać czosnek i dusić na średnim ogniu pod przykryciem / obracając /.
  • ► Następnie gdy mięso będzie już prawie miękkie
  • wlać śmietanę
  • dodać musztardę i dusić jeszcze kilka minut
  • aż sos zgęstnieje. Mięso jest gotowe
  • można podawać.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy