Polędwica Wieprzowa z Pieczarkami w Rękawie

Polędwica dzięki swej delikatności doskonale komponuje się z różnymi smakami.

dania mięsne

Czas przygotowania:
60 min.
Dla ilu osób:
dla 1 osoby
Ocena:

(średnia 4.43 z 205 głosów)

Składniki:

  • ------------------------------------
  • 600 g polędwicy wieprzowej
  • 200 g pieczarek ( pokroić w ćwiartki )
  • 4 szalotki lub 1 duża cebula ( pokroić w piórka )
  • 4 duże ząbki czosnku ( pokroić w plastry )
  • ---------------------------
  • SKŁADNIKI NA SOS
  • 1 szklanka bulionu wołowego
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 50 ml śmietany 18%
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
  • ⅓ łyżeczki ostrej papryki
  • ⅓ łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka curry
  • 2 łyżki musztardy dijon
  • przyprawy: sól / pieprz
  • -----------------------------

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • ► Polędwicę oczyścić z błon, ścięgien i tłuszczu, umyć i papierowym ręcznikiem osuszyć.
  • ► W szklanym naczyniu połączyć składniki na sos: bulion wołowy, oliwę z oliwek, śmietanę, musztardę, przecier pomidorowy, sol, pieprz, curry i papryki. Starannie wymieszać.
  • ► Polędwicę włożyć w rękaw do pieczenia i obłożyć: szalotką, czosnkiem, pieczarkami i polać przygotowanym sosem. Koniec rękawa związać i kilka razy potrząsnąć.
  • ► Rękaw z zawartoscią ułożyć na dnie naczynia do pieczenia i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 45 minut w 170C / Termoobieg /.
  • ► Upieczone mięso wyjąć z piekarnika, rozciąć rękaw ( uwaga !! gorąca para ), wyjąć polędwicę, pokroić na plastry, polać powstałym sosem i od razu podawać.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy