Podstawowy krem czekoladowy do tortów i ciast

Krem wszechstronnie wykorzystywany nie tylko do tortów, ale także do innych ciast

Dodany przez:

Podstawowy krem czekoladowy do tortów i ciast

Ciasta i desery

Czas przygotowania:
Porcje:
18 porcji
Ocena:

(średnia 4.25 z 4 głosów)

Składniki

  • żółtka 2-3 szt
  • cukier puder 3/4 szklanki
  • masło 1 kostka
  • czekolada 1 tabliczka
  • kawa naturalna 1 łyżka
  • olejek waniliowy
  • mleko do kakao

Przygotowanie

  1. Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
  2. Utrzeć masło i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo utarte żółtka, rozgrzaną na parze czekoladę, drobno zmieloną kawę i olejek waniliowy.
  3. Zamiast czekolady można dodać kakao, zagotowane z 4 łyżkami wody lub mleka.
deser krem czekoladowy do tortów
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy