Podstawowy krem czekoladowy do tortów i ciast

Krem wszechstronnie wykorzystywany nie tylko do tortów, ale także do innych ciast

Deserykrem

Czas przygotowania:
30 min.
Ocena:

(średnia 4.49 z 176 głosów)

Składniki:

  • żółtka 2-3 szt
  • cukier puder 3/4 szklanki
  • masło 1 kostka
  • czekolada 1 tabliczka
  • kawa naturalna 1 łyżka
  • olejek waniliowy
  • mleko do kakao

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Żółtka utrzeć z cukrem do białości.
  • Utrzeć masło i nie przerywając ucierania dodawać stopniowo utarte żółtka, rozgrzaną na parze czekoladę, drobno zmieloną kawę i olejek waniliowy.
  • Zamiast czekolady można dodać kakao, zagotowane z 4 łyżkami wody lub mleka.

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy