Przygotowanie: 15 minut
Smażenie: 20 minut
Porcja: 800 kcal
Składniki na 4 porcje
Składniki:
3 jajka
125 ml mleka
3 łyżki mąki
pęczek dymki
10 dag tartego żółtego sera
80 dag mrożonych warzyw na patelnię
30 dag ugotowanego ryżu na risotto (10 dag suchego ryżu)
200 ml bulionu warzywnego
łyżka koncentratu pomidorowego
łyżeczka ziół prowansalskich
olej do smażenia
sól, pieprz
Placuszki z warzywami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Jajka roztrzepać z mlekiem i mąką. Dymkę umyć, drobno pokroić, dodać do ryżu wraz z serem i jajkami. Doprawić ziołami, solą i pieprzem.
W garnku na oleju podsmażyć mrożone warzywa. Dodać pastę pomidorową i bulion. Przykryć, gotować około 6 minut na średnim ogniu.
Na patelni rozgrzać olej. Łyżką nabierać małe porcje ciasta. Kłaść na patelnię, formując niewielkie placki. Smażyć 5–6 min z każdej strony. Podawać ze smażonymi warzywami z patelni.