Placek z makiem

Przygotowanie: 20 minut Pieczenie: 35 minut Porcja: 250 kcal Składniki na 8 porcji

makowiecDesery

Czas przygotowania:
20 min.
Kalorie:
250.00 kcal
Dla ilu osób:
dla 8 osób
Ocena:

(średnia 4.47 z 187 głosów)

Składniki:

  • 60 dag moreli
  • 4 jajka
  • 1/2 szklanki (11 dag) cukru
  • torebka cukru waniliowego
  • szklanka (17 dag) mąki
  • 300 ml mleka
  • 2 łyżki posiekanych orzechów laskowych
  • 2 łyżki maku
  • tłuszcz do formy
  • 2 łyżki cukru pudru

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Morele sparzyć, zahartować. Zdjąć skórkę, przekroić na połówki, usunąć pestki, pokroić w cienkie plasterki.
  • Jajka zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym. Po trochu dodawać mąkę, orzechy, mak, mleko. Wszystko dokładnie zmiksować, aż powstanie ciasto o konsystencji gęstej śmietany.
  • Masę wylać do natłuszczonej formy, wyrównać. Powciskać w nie delikatnie plasterki moreli. Piec około 35 minut w temperaturze 200°C. Po wystudzeniu oprószyć cukrem pudrem. Podawać lekko ciepłe.

Kalorie: 250.00

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy