Ciasto ze śliwkami i kruszonką

Przygotowanie: 20 minut
Pieczenie: 35- 40 minut
Porcja: 360 kcal

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z owocami ciasto ze śliwkami desery placki kruszonka

Czas przygotowania:
20min.
Kalorie:
360 kcal
Ocena:

(średnia 4.49 z 159 głosów)

Składniki:

  • 1,5 kg śliwek
  • 5 dag pokruszonych biszkoptów
  • CIASTO:
  • 30 dag mąki
  • po 10 dag masła i cukru pudru
  • jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • KRUSZONKA:
  • po 7,5 dag masła, cukru, mąki

Sposób przygotowania:

  • pieczenie

Posiłek:

Ciasto ze śliwkami i kruszonką - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • ■ Śliwki dokładnie umyć, osączyć, przekroić na pół, wyjąć pestki.
  • Ciasto: masło posiekać z mąką, cukrem i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko, zagnieść. Wstawić do lodówki na pół godziny.
  • Kruszonka: składniki rozetrzeć w palcach. Przykryć i wstawić do lodówki na 30 minut.
  • ■ Ciasto rozwałkować, wylepić nim natłuszczoną blachę, formując brzeg. Posypać pokruszonymi biszkoptami, ułożyć śliwki. Posypać kruszonką i piec 35–40 minut w temp. 200°C.

Kalorie: 360

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy