Ciasto Wenus to prosty i szybki deser, który będzie odpowiedni do popołudniowej kawy. Wenus ciasto składa się z dwóch biszkoptów, z serowej masy i kokosowej posypki. Placek Wenus ma unikalny smak poprzez zastosowanie galaretki cytrynowej do masy twarogowej. Ciasto Wenus wygląda niezwykle efektownie, więc nadaje się na wyjątkowe okazje i na rodzinne święta. Podpowiadamy sprawdzony przepis na ciasto Wenus.
Ciasto Wenus / fot. StockFood
Ciasto Wenus – przepis:
Pierwszy biszkopt:
Na początek należy oddzielić białka od żółtek. Z białek ubić na sztywno pianę i dodać cukier, następnie żółtka i na końcu mąkę należy wymieszać z proszkiem do pieczenia. Tak powstałą maśe na biszkopt na ciasto Wenus należy wylać na blaszkę i upiec w piekarniku w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Pierwszy biszkopt należy piec przez 20 minut. Następnie drugi biszkopt należy wykonać tak samo jak biszkopt pierwszy.
Następnie ser trzeba zmielić i zmiksować z cukrem i tężejącą galaretką cytrynową. Galaretkę należy rozpuścić w 0,5 l wody. Potem śmietanę należy ubić ze śnieżką (albo z rozpuszczoną żelatyną) i dodać do masy serowej. Następnie oba biszkopty trzeba przełożyć masą serową. Placek Wenus należy posmarować po wierzchu dżemem brzoskwiniowym.
Na koniec należy roztopić masło na patelni, wsypać wiórki kokosowe i cukier. Wszystkie składniki należy uprażyć na złoty kolor i wyłożyć na dżem. Ciasto Wenus jest gotowe do podania.
Porady
W przepisie na ciasto Wenus wykorzystano dżem brzoskwiniowy. Warto wiedzieć, że ciasto Wenus będzie jeszcze bardziej pyszne, gdy do masy serowej dodamy wkrojone brzoskwinie. Mogą to być także brzoskwinie w puszce, które nadadzą ciastu dodatkowej słodyczy.Warto też skorzystać z konfitury zawierającej kawałki całych owoców. Wtedy placek Wenus nabierze wykwintnego charakteru.
Przygotowując ciasto Wenus, warto zaopatrzyć się w mikser ręczny o wysokich obrotach, w blachę do pieczenia ciasta, łopatkę i nóż do krojenia ciasta oraz paterę, która wyeksponuje wygląd wypieku. Natomiast podczas robienia kokosowej posypki najlepiej sięgnąć po patelnię o grubym i nieprzywierającym dnie. Dzięki temu posypka na ciasto Wenus będzie ładnie zarumieniona, a nie przypieczona. Ponadto ciasto Wenus będzie świetnie smakować, gdy odstawimy je w lodówce do przegryzienia się smaków.
Komentarze