Placek serowy z porzeczkami

Ocena:

4.59 (148)

  • 60 min.
  • dla 8 osób
  • łatwy

Serowe pyszności ze sporą ilością sezonowych owoców. Porzeczki i ser doskonale smakują razem, dlatego warto zestawić je w pysznym i prostym placku.

Składniki:

  • masło  200 g

  • żółtko  2 szt.

  • cukier puder  80 g

  • sól  6 g

  • mąka  300 g

  • żelatyna  5 g

  • mleko  60 ml

  • cukier  110 g

  • twaróg  250 g

  • porzeczki  800 g

Placek serowy z porzeczkami - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Krok 1:

    Na ciasto: mąkę przesiewamy i siekamy z masłem. Dodajemy 1 żółtko, cukier puder i szczyptę soli (3 g), zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy na 30 min do lodówki.

  • Krok 2:

    Na masę: żelatynę moczymy. Mleko łączymy z cukrem, skórką z cytryny, żółtkami i solą. Mieszając, podgrzewamy w kąpieli wodnej. Dodajemy żelatynę, rozpuszczamy, studzimy.

  • Krok 3:

    Śmietanę ubijamy, dodajemy do kremu razem z twarogiem, mieszamy.

  • Krok 4:

    Porzeczki myjemy, osuszamy odrywamy od szypułek.

  • Krok 5:

    Rozwałkowanym ciastem wylepiamy natłuszczoną blachę 30x20 cm, nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20 min w temp. 200°C. Studzimy.

  • Krok 6:

    Na cieście układamy połowę owoców. Przykrywamy masą twarogową, wyrównujemy. Schładzamy. Przed podaniem dekorujemy resztą kolorowych porzeczek.

    Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

Porady

Zobacz też przepis na: Charlotte z czarnych porzeczek i jabłek

Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne