Fot. Artur Rogalski, Stylizacja: Anna Borowska
4.59 (148)
Serowe pyszności ze sporą ilością sezonowych owoców. Porzeczki i ser doskonale smakują razem, dlatego warto zestawić je w pysznym i prostym placku.
masło 200 g
żółtko 2 szt.
cukier puder 80 g
sól 6 g
mąka 300 g
żelatyna 5 g
mleko 60 ml
cukier 110 g
twaróg 250 g
porzeczki 800 g
Na ciasto: mąkę przesiewamy i siekamy z masłem. Dodajemy 1 żółtko, cukier puder i szczyptę soli (3 g), zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy na 30 min do lodówki.
Na masę: żelatynę moczymy. Mleko łączymy z cukrem, skórką z cytryny, żółtkami i solą. Mieszając, podgrzewamy w kąpieli wodnej. Dodajemy żelatynę, rozpuszczamy, studzimy.
Śmietanę ubijamy, dodajemy do kremu razem z twarogiem, mieszamy.
Porzeczki myjemy, osuszamy odrywamy od szypułek.
Rozwałkowanym ciastem wylepiamy natłuszczoną blachę 30x20 cm, nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20 min w temp. 200°C. Studzimy.
Na cieście układamy połowę owoców. Przykrywamy masą twarogową, wyrównujemy. Schładzamy. Przed podaniem dekorujemy resztą kolorowych porzeczek.
Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.
Porady
Zobacz też przepis na: Charlotte z czarnych porzeczek i jabłek