REKLAMA

Placek serowy z porzeczkami

Serowe pyszności ze sporą ilością sezonowych owoców. Porzeczki i ser doskonale smakują razem, dlatego warto zestawić je w pysznym i prostym placku.

dodany przez: mojegotowanie facebook 200x200

ciasto z owocami

Czas przygotowania:
60min.
Ocena:

(średnia 4.59 z 148 głosów)


Składniki:

  • ciasto: 2 niepełne szklanki mąki
  • 20 dag masła
  • żółtko
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • masa: pełna łyżeczka żelatyny
  • 4–5 łyżeczek mleka
  • 1/2 szklanki cukru
  • łyżeczka skórki otartej z cytryny
  • 2 żółtka
  • szczypta soli
  • szklanka śmietany
  • 25 dag twarogu
  • 80 dag mieszanych porzeczek

Sposób przygotowania:

Kroki przygotowania:

  • Na ciasto: mąkę przesiewamy i siekamy z masłem. Dodajemy żółtko, cukier puder i szczyptę soli, zagniatamy ciasto, owijamy folią i wkładamy na 30 min do lodówki.
  • Na masę: żelatynę moczymy. Mleko łączymy z cukrem, skórką z cytryny, żółtkami i solą. Mieszając, podgrzewamy w kąpieli wodnej. Dodajemy żelatynę, rozpuszczamy, studzimy.
  • Śmietanę ubijamy, dodajemy do kremu razem z twarogiem, mieszamy.
  • Porzeczki myjemy, osuszamy odrywamy od szypułek.
  • Rozwałkowanym ciastem wylepiamy natłuszczoną blachę 30x20 cm, nakłuwamy widelcem. Pieczemy ok. 20 min w temp. 200°C. Studzimy.
  • Na cieście układamy połowę owoców. Przykrywamy masą twarogową, wyrównujemy. Schładzamy. Przed podaniem dekorujemy resztą kolorowych porzeczek.
  • Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

Porady

Zobacz też przepis na: Charlotte z czarnych porzeczek i jabłek

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy