Charlotte z czarnych porzeczek i jabłek

Charlotte, czyli pyszny deser który skrywa w sobie owocowe nadzienie. Charlotte z czarnych porzeczek i jabłek łączy w sobie prostotę i doskonały smak sezonowych owoców.

Dodany przez:

Ciasta owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 0 z 0 głosów)

Składniki

  • 6 jędrnych jabłek
  • 20 dag masła
  • 12 i 1/2 dag cukru + do oprószenia
  • 30 dag obranych czarnych porzeczek
  • gotowe ciasto drożdżowe z formy
  • 1/2 szklanki mleka
  • krem: 150 ml gęstej kwaśnej śmietany
  • 2 łyżki cukru pudru
  • skórka i sok z małej cytryny

Przygotowanie

  1. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200°C. Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i tniemy w małe kawałki.
  2. 2 i 1/2 dag masła roztapiamy w szerokim naczyniu, dodajemy jabłka, posypujemy cukrem i gotujemy na średnio wysokim ogniu przez 5 min. Powstanie sporo soku, ale nie przejmujemy się tym. Wrzucamy czarne porzeczki i gotujemy jeszcze przez 2 min. Zdejmujemy z ognia i pozostawiamy, aż owoce ostygną i zgęstnieją.
  3. Pozostałe masło topimy. Bochenek ciasta tniemy na kawałki o grubości 1 cm – potrzebujemy ok. 15 plastrów. Przycinamy je odpowiednio do foremek sufletowych. Pozostałe masło roztapiamy, lekko ostudzone łączymy z mlekiem i smarujemy plastry ciasta.
  4. Wylepiamy nimi dno i boki foremek tak, aby ściśle do siebie przylegały. Z pozostałych plastrów ciasta wycinamy krążki, którymi zamkniemy foremki. Napełniamy je masą owocową, a następnie zamykamy pozostałymi krążkami ciasta, przyklejając krawędzie do pionowych plasterków, tak aby je uszczelnić.
  5. Smarujemy pozostałym masłem z mlekiem. Foremki ustawiamy na blasze i pieczemy przez 30–35 min, aż charlotte się zezłocą.
  6. Wyjmujemy z piekarnika i pozostawiamy na ok. 5 min, aby odpoczęły. Przygotowujemy krem cytrynowy: bardzo mocno schłodzoną śmietanę mieszamy z sokiem i skórką z cytryny oraz łyżką cukru.
  7. Ostrożnie odwracamy foremki, wykładamy charlotte na talerz i posypujemy resztą cukru. Polewamy gorącą mieszanką owoców, dekorujemy porcją kremu cytrynowego.
  8. Przepis pochodzi z magazynu "Moje Gotowanie" nr 8/2017.

Wskazówki

Zobacz też przepis na: mus z czarnych porzeczek

jabłka porzeczki charlotte
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy