Placek drwala

Ocena:

4.48 (179)

  • 50 min.
  • dla 2 osób
Bardzo smaczny placek, polecam.

Składniki:

  • 4 duże ziemniaki
  • 1 cebula
  • 1 jajko
  • 3 czubate łyżki mąki
  • sól
  • pieprz
  • olej do smażenia
  • Farsz:
  • 40 dkg mięsa wołowego z kotleta
  • 1 cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 400 ml wody
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżeczka słodkiej
  • papryki mielonej
  • 1 czubata łyżeczka koncentratu pomidorowego
  • 1 łyżka mąki
  • 2 łyżki zimnej wody

Placek drwala - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Mięso podsmażyć na 1 łyżce oleju, dodać pokrojoną cebulę, chwilkę jeszcze podsmażać.
  • Wlać wodę, dodać sól, pieprz, paprykę i zmiażdżony czosnek, dusić aż mięso będzie miekkie.
  • Pod koniec dodać koncentrat pomidorowy.
  • Mąkę wymieszać z 2 łyżkami wody, wlać do sosu i mieszając,doprowadzić do wrzenia, aż sos sie zagęści.
  • Ziemniaki obrać, umyć, zetrzeć na tarce razem z cebulą.
  • Dodać jajko, mąkę, sól i pieprz, wymieszać, usmażyć 2 duże placki.
  • Na gotowe placki polać sos razem z mięsem, zwinąć na pół.
  • Podawać na gorąco.
  • Smacznego.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne