Pikantny dip z kolendry - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Całą kolendrę (z łodygami, bez dolnych - najbardziej zgrubiałych) i resztę składników wrzucamy do blendera. Masakrujemy na gęstą papkę, dolewając po trochę mleka kokosowego w trakcie.
Konsystencja zależy od nas - ja lubię dobrze rozdrobniony o gęstości kwaśnej śmietany, daję trochę więcej mleka kokosowego i sok z limonki. Jeśli zrobimy bardziej gęsty - świetnie nada się do smarowania pieczywa pod wędlinę.
Uwagi:
- kolendry wrzucam tyle, ile się zmieści do blendera;
- z chili ostrożnie, lepiej zacząć od wrzucenia jednej i dodać więcej wg uznania;
Dip po przygotowaniu przelać do słoiczka, zakręcić i do lodówki - trwałość do miesiąca, chociaż... raczej tyle nie przetrwa - jest bardzo smaczny.
Używać jak zimny sos - do mięs z grilla, surowych warzyw, można jeść jako dodatek do chipsów.
Doskonały do cebulowych bhaji.
Przepis zaczerpnięty z http://www.videojug.com/film/how-to-make-coriander-chutney-and-cucumber-raita
Komentarze