Pikantna zupa z owocami morza.

Na zimne dni polecam pikantną i aromatyczną zupę z dodatkiem owoców morza

dodany przez: Jola66

Zupy dania mięsne

Czas przygotowania:
10min.
Kalorie:
150 kcal
Dla ilu osób:
dla 2 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 200 głosów)


Składniki:

  • 250 g mieszanki morskiej (kalmary, omułki, krewetki koktajlowe)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 łyżka przyprawy bałkańskiej (czerwona i zielona papryka w płatkach, oraz gorczyca, pasternak i kminek oraz odrobina soli)
  • 1 łyżeczka czerwonej papryki,
  • szczypta kminu rzymskiego lub jak kto woli kuminu
  • szczypta chilli
  • 200 g mieszanki warzyw (papryka czerwona i żółta, marchew, zielona fasolka, kukurydza, kartofle)
  • 500 ml bulionu warzywnego lub 1 bulionetka warzywna
  • 1 łyżeczka mąki kukurydzianej lub 1 łyżeczka gotowej zasmażki do zagęszczenia zupy

Kuchnia:

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki przygotowania:

  • W głębokiej patelni rozgrzewamy oliwę, dodajemy przeciśnięte przez praskę 2 ząbki czosnku, przelane wrzątkiem na durszlaku owoce morza, posypujemy przyprawą bałkańską i smażymy 2-3 minuty cały czas mieszając. Następnie dodajemy mieszankę warzywną, chwilę przesmażamy. Następnie wlewamy 500 ml bulionu lub wlewamy 500 ml wrzącej wody i dodajemy bulionetkę warzywną, doprawiamy czerwoną papryką, kuminem i chilli , gotujemy na małym ogniu pod przykryciem około 5 minut. Gdy warzywa będą miękkie możemy zagęścić zupę łyżeczką mąki kukurydzianej z niewielką ilością wody, albo niewielka ilością gotowej zasmażki.

Kalorie: 150

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij Udostępnij

Komentarze

Podobne przepisy