"Pigwowo - żurawinowy dodatek do herbaty"

Rozgrzewający, subtelnie słodki, herbaciany słoiczek.

PrzetworyNapojedrink

Czas przygotowania:
35 min.
Dla ilu osób:
dla 4 osób
Ocena:

(średnia 4.46 z 164 głosów)

Składniki:

  • 3 duże pigwy
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 1 puszka ananasa
  • 20 goździków
  • 0,5 kg cukru
  • 700 ml wody
  • zalewa z ananasów
  • 4 słoiki 300 ml

Rodzaj diety:

Sposób przygotowania:

Kroki wykonania:

  • Pigwę myjemy, parzymy skórkę gorącą wodą, kroimy na cztery części,
  • wycinamy gniazda nasienne.
  • Do garnka wsypujemy cukier, zalewamy wodą, dodajemy zalewę z ananasów
  • oraz goździki. Gotujemy często mieszając.
  • Do wyparzonych słoiczków wkładamy kawałki pigwy, przesypujemy żurawiną
  • oraz przekładamy kawałkami ananasów.
  • Całość zalewamy wrzącym goździkowym syropem i mocno zakręcamy.
  • Stawiamy na zakrętce do ostygnięcia.
  • Idealny dodatek do zimowej herbaty lub po dodaniu wody, jako
  • świąteczny kompot. ;)

Porady

Zobacz też: Pigwa do herbaty i przepisy na przetwory do domowej spiżarni

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Zdjęcia użytkowników

Podobne przepisy