"Pigwowo - żurawinowy dodatek do herbaty"

Rozgrzewający, subtelnie słodki, herbaciany słoiczek.

Dodany przez:

"Pigwowo - żurawinowy dodatek do herbaty"

Owocowe

Czas przygotowania:
Porcje:
4 porcji
Ocena:

(średnia 3.43 z 7 głosów)

  • Danie wegetariańskie

Składniki

  • 3 duże pigwy
  • 150 g suszonej żurawiny
  • 1 puszka ananasa
  • 20 goździków
  • 0,5 kg cukru
  • 700 ml wody
  • zalewa z ananasów
  • 4 słoiki 300 ml

Przygotowanie

  1. Pigwę myjemy, parzymy skórkę gorącą wodą, kroimy na cztery części,
  2. wycinamy gniazda nasienne.
  3. Do garnka wsypujemy cukier, zalewamy wodą, dodajemy zalewę z ananasów
  4. oraz goździki. Gotujemy często mieszając.
  5. Do wyparzonych słoiczków wkładamy kawałki pigwy, przesypujemy żurawiną
  6. oraz przekładamy kawałkami ananasów.
  7. Całość zalewamy wrzącym goździkowym syropem i mocno zakręcamy.
  8. Stawiamy na zakrętce do ostygnięcia.
  9. Idealny dodatek do zimowej herbaty lub po dodaniu wody, jako
  10. świąteczny kompot. ;)
przetwory drinki herbata wegetariańska napoje żurawina pigwa domowe przetwory
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze

Podobne przepisy