Pigwa - właściwości sezonowego przysmaku

Pigwa w sezonie jesienno-zimowym to produkt, który warto włączyć do jadłospisu. Przypominającym wyglądem gruszkę pigwa skrywa w sobie szereg witamin i cennych dla zdrowia mikroelementów. Znajdziemy w niej m.in. spore dawki żelaza, potasu i miedzy. Na uwagę zasługuje także ilość przeciwutleniaczy w pigwie, a dokładnie polifenoli. Substancje te z powodzeniem używane są w profilaktyce nowotworów, bo skutecznie niszczą wolne rodniki, które przyśpieszają starzenie się komórek i zwiększają ryzyko zachorowania na raka. Pigwa doskonale działa też na układ pokarmowy -  nalewka z pigwy poprawia trawienie, łagodzi negatywne skutki przejedzenia.

Pigwa a pigwowiec

Podobnie brzmiące nazwy, czyli pigwa i pigwowiec, to w rzeczywistości dwa różne gatunki. Pigwa to niewielkich rozmiarów drzewo, które kwitnie na biało i owocuje żółto-pomarańczowymi owocami. Z kolei pigwowiec to krzew o czerwonych kwiatach i małych owocach. Warto wiedzieć, że zarówno pigwa, jak i pigwowiec mają owoce, które nadają się do zjedzenia dopiero po obróbce termicznej - surowe są twarde i zwyczajnie niejadalne. 

Pigwa - jak użyć jej w kuchni

Pigwa to królowa przetworów - w dżemach, marmoladach czy konfiturach smakuje bajecznie. Nada się także jako główny składnik trunków - nalewka z pigwy to naturalne remedium na osłabienie organizmu. Pigwa ze względu na sporą zawartość pektyn będzie idealnym składnikiem domowych galaretek - gęsta, wyrazista w smaku uzupełni niejedną potrawę. Pamiętajmy, że pigwa nadaje się do spożycia po obróbce termicznej - podgotowana, smażona czy zapieczona będzie idealna! Więcej przepisów na pigwę znajdziecie w naszej galerii.