Piersi z kurczaka z sosem grzybowym i ziemniaczanym pure

Jest to proste,aczkolwiek bardzo pyszne danie.

Dodany przez:

Piersi z kurczaka z sosem grzybowym i ziemniaczanym pure

Mięsne

Czas przygotowania:
Porcje:
3 porcji
Ocena:

(średnia 5 z 1 głosów)

Składniki

  • -podwójna pierś z kurczaka ze skórą
  • -garść dowolnych suszonych grzybów
  • -marchewka,2 cebule,korzeń pietruszki
  • -ziemniaki
  • -łyżka oleju
  • -3 łyżki masła
  • -2 łyżki maki kukurydzianej

Przygotowanie

  1. Piersi zalewamy zimna wodą, dodajemy warzywa i grzyby. Gotujemy ok 15 min.
  2. Całość odcedzamy pozostawiając wywar,będzie on bazą do sosu.
  3. Mięso oprószamy solą i pieprzem, smażymy Skórką do dołu aż się zrumieni.Pod koniec smażenia dodajemy masło i stopionym polewamy kilka razy.
  4. W tym samym czasie zagotowujemy wywar dodajemy Śmietanę i zrumienioną na tym samym tłuszczu co piersi cebule.
  5. Mąkę mieszamy z wodą i zagęszczamy sos.
  6. Ziemniaki gotujemy w osolonej wodzie do miękkości.
  7. Po odcedzeniu przeciskamy przez praskę lub przez maszynkę do mięsa, wykładamy na patelnie dodajemy 2 łyżki masła i mieszamy tak żeby nie było grudek.
  8. Piersi kroimy na centymetrowe kawałki polewamy sosem (sos można podać osobno w sosjerce) i podajemy z aksamitnym pure ziemniaczanym i susówka lub warzywami mogą to być np.ugotowane brokuły lub podsmażone na maśle świerze liście szpinaku.
Grzyby obiad piersi z kurczaka
Dodaj do książki kucharskiej
Podziel się

Komentarze