Filety z piersi kaczki w miodzie lawendowym

Przepis na filety z piersi kaczki w miodzie lawendowym

dania mięsne

Czas przygotowania:
120 min.
Dla ilu osób:
dla 6 osób
Ocena:

(średnia 4.44 z 160 głosów)

Składniki:

  • 2 młode kaczki
  • słoicze kmiodu lawendowego
  • marchewka
  • cebula
  • łodyga selera naciowego
  • bouquet garni (liść laurowy, kilka gałązek świeżego tymianku, natki pietruszki i rozmarynu)
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła

Kuchnia:

Sposób przygotowania:

Posiłek:

Kroki wykonania:

  • Odcinamy nogi z kaczek i wykrawamy filety z piersi. Skórę filetów smarujemy miodem. Z kości, obranych warzyw i ziół gotujemy wywar, doprowadzamy do wrzenia, odszumowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 1 godz. 30 min. Przyprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190ºC. Filety układamy na patelni skórą w dół, karmelizujemy bez tłuszczu na złotobrązowo, pieczemy 5 min w gorącym piekarniku i pozostawiamy na 10 min w wyłączonym piecu. Wyjmujemy mięso z patelni i wstawiamy do ciepłego piecyka. Sos spod pieczenia rozrzedzamy wywarem z kaczki i odparowujemy, potem dodajemy zimne masło i mieszamy. Piersi kaczki układamy na podgrzanych talerzach, pokrojone w plastry, polewamy sosem i natychmiast podajemy z ziemniakami i pomidorami duszonymi z papryką, szalotkami i czosnkiem.

Porady

Nadziewana pierś z kurczaka - pomysł na obiad

Dodaj do książki kucharskiej
Udostępnij

Podobne przepisy