Filety z piersi kaczki w miodzie lawendowym - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Odcinamy nogi z kaczek i wykrawamy filety z piersi. Skórę filetów smarujemy miodem. Z kości, obranych warzyw i ziół gotujemy wywar, doprowadzamy do wrzenia, odszumowujemy, zmniejszamy ogień i gotujemy 1 godz. 30 min. Przyprawiamy solą i pieprzem. Piekarnik rozgrzewamy do temp. 190ºC. Filety układamy na patelni skórą w dół, karmelizujemy bez tłuszczu na złotobrązowo, pieczemy 5 min w gorącym piekarniku i pozostawiamy na 10 min w wyłączonym piecu. Wyjmujemy mięso z patelni i wstawiamy do ciepłego piecyka. Sos spod pieczenia rozrzedzamy wywarem z kaczki i odparowujemy, potem dodajemy zimne masło i mieszamy. Piersi kaczki układamy na podgrzanych talerzach, pokrojone w plastry, polewamy sosem i natychmiast podajemy z ziemniakami i pomidorami duszonymi z papryką, szalotkami i czosnkiem.
Komentarze