Piersi drobiowe faszerowane ananasem w sosie

Ocena:

4.44 (167)

  • 60 min.
  • dla 6 osób
Bardzo smaczna pierś z ananasem.

Składniki:

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 puszka ananasa w krążkach
  • tymianek suszony otarty
  • pieprz
  • sól
  • 1 łyżka płaska mąki ziemniaczanej
  • 1 szklanka bulionu drobiowego
  • 4 łyżki oliwy lub oleju
  • 1/4 kostki masła
  • Marynata:
  • 2 kostki rosołu drobiowego
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej lub słodkiej
  • 1/2 łyżeczki musztardy łagodnej

Piersi drobiowe faszerowane ananasem w sosie - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Piersi z kurczaka umyć , wytrzeć papierowym ręcznikiem, ostrym nożem przez środek naciąć kieszonkę.Na wierzchu naciąć delikatnie płytką krateczkę.
  • Kostki rosołowe rozgnieść palcami w miseczce, dodać pozostałe wszystkie składniki marynaty i dokładnie wymieszać na papkę.
  • 5-6 krążków ananasa drobniutko pokroić, doprawić tymiankiem i pieprzem, nadziać w kieszonki i dokładnie spiąć wykałaczkami lub zaszyć nitką.
  • Każdą nadzianą pierś dokładnie natrzeć marynatą, ułożyć w salaterce i odstawić na 1 godz do lodówki.
  • Masło wymieszać z oliwą, rozgrzać na patelni i delikatnie ułożyć piersi, smażyć na średnim ogniu przekręcając kilka razy, aż piersi się ładnie zrumienią.
  • Dodać bulion, pokrojone w kosteczkę pozostałe ananasy, doprawić pieprzem, tymiankiem i ewentualnie solą, dusić na małym ogniu pod przykryciem około 10 -12 min.
  • Po tym czasie wyjąć piersi na talerzyk.
  • Mąkę ziemniaczaną rozmieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody, wlać do sosu i chwilę zagotować aż się zagęści.
  • Smacznego.
  • Roladki smakują wybornie z ryżem, pokrojone w plastry i polane sosem.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne