To ciasto nie tylko wygląda efektownie, ale i smakuje znakomicie:-)
Składniki:
Ciasto biszkoptowe:
1 szklanka cukru
3/4 szklanki maki pszennej
6 jajek
1 op. cukru waniliowego
2 łyżki mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
Ciasto miodowe:
30 dag maki pszennej
15 dag masła
1 jajko
2 łyżki miodu
łyżeczka sody oczyszczonej
2 łyżki kwaśnej śmietany
10 dag cukru
Krem budyniowy:
po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
15 dag cukru pudru
cukier waniliowy
2 szklanki mleka
kostka masła
Krem jabłkowy:
1 kg jabłek
galaretka truskawkowa
galaretka morelowa lub pomarańczowa
Do nasączenia:
pół szklanki słabej posłodzonej herbaty z cytryną
Piękny leon - jak zrobić?
Kroki przygotowania:
Ciasto biszkoptowe: białka ubić na pianę, dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć a masą jajeczną. Ciasto wlać do wyłożonej pergaminem blaszki. Piec 35 minut w temp. 180 stopni.
Ciasto miodowe: masło posiekać z mąka wymieszaną z sodą, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części, rozwałkować na placki i upiec każdy osobno, po ok. 10 minut.
Krem budyniowy: mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier waniliowy wymieszać z 1/3 zimnego mleka. Do pozostałego wrzącego mleka wlewać zawiesinę, cały czas mieszając i gotować aż zgęstnieje. Masło utrzeć z cukrem pudrem, a potem stopniowo dodawać zimny budyń i utrzeć krem na puch. Podzielić krem na 4 części.
Krem jabłkowy: obrane jabłka pokroić i udusić w rondlu. Każdą galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzącej wody i wymieszać z połową musu jabłkowego.
Na placku miodowym rozsmarować porcję kremu budyniowego, na niej rozsmarować mus jabłkowy, potem drugą porcję kremu budyniowego i biszkopt nasączony herbatą. Na nim rozłożyć krem budyniowy, żółty mus jabłkowy i pozostały krem. Wierzch przykryć blatem miodowym. Polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.