Piękny Leon

Ocena:

4.56 (192)

  • 60 min.
To ciasto nie tylko wygląda efektownie, ale i smakuje znakomicie:-)

Składniki:

  • Ciasto biszkoptowe:
  • 1 szklanka cukru
  • 3/4 szklanki maki pszennej
  • 6 jajek
  • 1 op. cukru waniliowego
  • 2 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • Ciasto miodowe:
  • 30 dag maki pszennej
  • 15 dag masła
  • 1 jajko
  • 2 łyżki miodu
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany
  • 10 dag cukru
  • Krem budyniowy:
  • po 2 łyżki mąki pszennej i ziemniaczanej
  • 15 dag cukru pudru
  • cukier waniliowy
  • 2 szklanki mleka
  • kostka masła
  • Krem jabłkowy:
  • 1 kg jabłek
  • galaretka truskawkowa
  • galaretka morelowa lub pomarańczowa
  • Do nasączenia:
  • pół szklanki słabej posłodzonej herbaty z cytryną

Piękny leon - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto biszkoptowe: białka ubić na pianę, dodać cukier cały czas ubijając. Następnie dodać żółtka i dalej ubijać. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, delikatnie połączyć a masą jajeczną. Ciasto wlać do wyłożonej pergaminem blaszki. Piec 35 minut w temp. 180 stopni.
  • Ciasto miodowe: masło posiekać z mąka wymieszaną z sodą, dodać pozostałe składniki i zagnieść ciasto. Podzielić je na 2 części, rozwałkować na placki i upiec każdy osobno, po ok. 10 minut.
  • Krem budyniowy: mąkę pszenną, ziemniaczaną i cukier waniliowy wymieszać z 1/3 zimnego mleka. Do pozostałego wrzącego mleka wlewać zawiesinę, cały czas mieszając i gotować aż zgęstnieje. Masło utrzeć z cukrem pudrem, a potem stopniowo dodawać zimny budyń i utrzeć krem na puch. Podzielić krem na 4 części.
  • Krem jabłkowy: obrane jabłka pokroić i udusić w rondlu. Każdą galaretkę rozpuścić w połowie szklanki wrzącej wody i wymieszać z połową musu jabłkowego.
  • Na placku miodowym rozsmarować porcję kremu budyniowego, na niej rozsmarować mus jabłkowy, potem drugą porcję kremu budyniowego i biszkopt nasączony herbatą. Na nim rozłożyć krem budyniowy, żółty mus jabłkowy i pozostały krem. Wierzch przykryć blatem miodowym. Polać polewą czekoladową i dowolnie udekorować.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Redakcja poleca

REKLAMA

Materiały promocyjne