Pawi Ogon

Ocena:

4.5 (169)

  • 1 godz. 30 min.
Nieco pracochłonny,ale bardzo efektowny placek.Polecam.

Składniki:

  • Ciasto:
  • - 4 szkl. mąki
  • - 2/3 szkl. cukru pudru
  • - 1 jajko
  • - 2 żółtka
  • - 1 margaryna
  • - 1/2 szkl. kwaśnej śmietany
  • - 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • - 1/2 szkl. mielonych orzechów
  • - 1 słoik powideł śliwkowych
  • Krem:
  • - 3 jajka
  • - 1 kostka masła
  • - 1 l mleka
  • - 1 szkl. cukru
  • - 2 opakowania cukru waniliowego
  • - 4 łyżki mąki pszennej
  • - 4 łyżki mąki ziemniaczanej
  • Dodatkowo:
  • - dowolne owoce
  • - 2 galaretki o jednakowym smaku
  • - biszkopty
  • - polewa lub czekolada na wierzch

Pawi ogon - jak zrobić?
Kroki przygotowania:

  • Ciasto:
  • Mąkę przesiać na stolnicę, wsypać cukier puder i proszek do pieczenia, wymieszać, a następnie posiekać z margaryną. Dodać jajko, żółtka, śmietanę i zagnieść ciasto. Schłodzić w lodówce. Podzielić na 4 części. Jedną część rozwałkować i wyłożyć dużą blachę. Piec 15-20 minut w 200 st C. Każdą z pozostałych części rozwałkować, posmarować powidłami, posypać orzechami i zwinąć w rolady o długości formy, w której pieczony był spód i też upiec.
  • Krem:
  • W jednej szklance mleka rozrobić mąkę i jajka (najlepiej mikserem). Resztę mleka zagotować z cukrem, wlać mleko z jajkami i mąką, ugotować budyń, wystudzić. Utrzeć masło dodając po łyżce budyniu ( ważne żeby masło i budyń miały mniej więcej tę samą temp.)
  • Na upieczony spód wyłożyć połowę kremu, ułożyć rolady. Między rolady ułożyć owoce i zalać tężejącymi galaretkami, gdy zastygną, wyłożyć resztę kremu. Na wierzchu ułożyć biszkopty. Całość polać polewą czekoladową lub rozpuszczoną czekoladą.
Udostępnij: Udostępnij

To może Cię zainteresować

Materiały promocyjne